Бизнесдамата Соня Главчева спечели дело срещу ДФ „Земеделие“, който поиска

...
Бизнесдамата Соня Главчева спечели дело срещу ДФ „Земеделие“, който поиска
Коментари Харесай

Закъснял с 10 дни акт на ДФ „Земеделие” спаси бизнесдама от глоба за 54 хил. лв.

Бизнесдамата Соня Главчева завоюва дело против Държавна фирма „ Земеделие “, който изиска да възвърне 54 288 лева, представляващи промяна от 15% върху сумата от 365 000 лева, която получила по Програмата за развиване на селски туризъм на Европейски Съюз, заяви struma.bg.

По силата на контракта, който тя сключила като едноличен търговец на 20 октомври 2014 година, с европейските средства щяла да построи за една- година две къщи за посетители в село Илинден, община Хаджидимово. Според показания бизнес проект се задължила в продължение на 5 година да осъществя годишен доход от нощувки и закуси в размер на 120 000 лева и да поддържа двама души спомагателен личен състав. На 13.09.2019 година със заповед на министъра на земеделието, храните и горите била разпоредена изключителна инспекция по всички подписани контракти с бенефициенти по ограниченията за къщи за посетители.

Проверяващите открили, че издигнатите къщи се употребяват по предопределение, само че приходите не покриват напълно утвърждения план. Поради несъблюдение на финансовите индикатори била наложена промяна от 15% върху отпуснатата безплатна финансова помощ в размер на365 000 лева и шефът на Държавна фирма „ Земеделие “ издал административен акт за определяне на обществено държавно взимане против едноличната компания на Соня Главчева за претендираната сума от 54 288 лева

Тя обжалвала акта в Административен съд – Благоевград, като в хода на делото, прегледано от арбитър Иван Петков, е назначена съдебно-счетоводна експертиза, която удостоверява констатациите на проверяващите. При разбора на доказателствата обаче съдията открива, че производството по издаване на акта на ДФЗ е почнало на 30.10.2019 година, а 5-годишният мониторингов интервал бил изминал на 20.10.2019 година, което е значително процесуално нарушаване. С този претекст актът за финансовата промяна е анулиран, а ДФЗ наказан да изплати на Соня Главчева 2700 лева за сторените по делото разходи. Решението предстои на обжалване пред Върховен административен съд.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР