Бившият македонски премиер Никола Груевски, който избяга в Унгария, за

...
Бившият македонски премиер Никола Груевски, който избяга в Унгария, за
Коментари Харесай

Груевски е отседнал във вила на Орбан

Бившият македонски министър председател Никола Груевски, който избяга в Унгария, с цел да не влезе в пандиза, е отседнал във вила на унгарския министър председател Виктор Орбан, заяви македонска телевизия, представена от Българска национална телевизия. 
 Международна заповед за арест за избягалия в Унгария някогашен македонски министър председател Груевски  Груевски разгласи, че е избягал в Унгария, македонското Министерство на вътрешните работи го опроверга
Груевски беше наказан на 2 години затвор по делото за корист със служебно състояние " Танк ". Делото е за покупка на първокласен държавен мерцедес за 600 хиляди евро.

Груевски трябваше да влезе в пандиза в понеделник. Оказа се обаче, че е в неопределеност, а по-късно самият той разгласи в обществените мрежи, че е в Унгария и е изискал политическо леговище, тъй като получил закани за живота си. 

Македония издаде интернационална заповед за ареста му и прикани Унгария да откаже леговище на Груевски. 

Вътрешният министър Оливер Спасовски заяви, че брачната половинка на Груевски Боркица и майка му Надежда се намират в Македония. Според него Груевски е напуснал страната нелегално и не по въздух.

В същото време унгарското държавно управление заяви пред македонската организация „ Макфакс “, че на Груевски е било разрешено да кандидатства за леговище.

" С оглед на обстоятелството, че той беше министър председател на Македония 10 години, от съображения за сигурност, унгарските управляващи разрешиха на господин Груевски да подаде настояването за леговище и да бъде изслушан в седалището на Канцеларията за миграция и даване на леговище в Будапеща, която ще се занимае с процедурата съгласно унгарските и интернационалните закони “, гласи отговорът на унгарското държавно управление на въпросите на „ Макфакс “, представен от " Фокус ".

От държавното управление показват, че Македония е стратегически сътрудник и значим съдружник на Унгария и положителното съдействие сред двете страни е извънредно значимо за развиването на балканския район и сигурността на Европа.

„ Настоящото македонско държавно управление е сътрудник на Унгария и по тази причина по никакъв метод не желаеме да се намесваме във вътрешните работи на суверенни страни. Освен това считаме, че разглеждането на настояването за леговище на някогашния македонски министър председател е чисто юридически въпрос “, се прибавя в известието от Будапеща.

Оттам допълват, че според унгарските закони, няма да дават повече информация за процедурата, до момента в който тя не бъде приключена. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР