Бившият канцлер се отказа от поста си в руската петролна

...
Бившият канцлер се отказа от поста си в руската петролна
Коментари Харесай

Шрьодер и Роснефт: играта свърши

Бившият канцлер се отхвърли от поста си в съветската петролна компания " Роснефт ". Вероятно с цел да предотврати още по-големи финансови провали. Изглежда като последно деяние в едно тъпо зрелище, написа Йенс Турау в коментар за " Доче веле ".

Бившият канцлер въпреки всичко осъзна, че нещата не могат да не престават по този метод – макар пословичното му твърдоглавство. Решението на Шрьодер да се отдръпна от извънредно противоречивия му пост в " Роснефт " може би е било повлияно от три неща.

Първото е решението на бюджетната комисия на Бундестага, с което се анулира държавното финансиране за офис и сътрудници. Второто е резолюцията на Европейския парламент за налагане на наказания и против някогашния канцлер. Каквото и да било готвено за него, в този момент глобите ще отпаднат. Възможно е и Шрьодер да е преразгледал своята преценка за близкия си другар Владимир Путин в светлината на последните събития. Или пък може по този начин да са го посъветвали някои от последните му останали правилни почитатели.

Сигурно обаче е едно нещо: нанесените вреди са големи. Оставаме с усещането, че Шрьодер е решил да работи чак когато стартира да усеща последствията по джоба си. Ясно е, че и с другите му длъжности, като тази в " Северен поток ", е свършено. Само въпрос на време е той да се елементарни и с тях. Играта свърши, а Шрьодер събира частите от разпадналата се негова политическа кариера.

В дълбока изолираност

Смущаващо е да гледаме оставеното завещание от двамата прародители на Ангела Меркел. И Хелмут Кол, в това време мъртвец, и Герхард Шрьодер демонстрираха след края на канцлерските си мандати непримиримо и твърдоглаво държание, без да ги е грижа какво мислят приятелите или враговете им. Те явно продължаваха да считат, че знаят всичко най-добре и че би трябвало да се постановат – както когато са били на власт. И двамата от ден на ден изпадаха в изолираност. Също и Кол най-после беше останал съвсем без другари в личните си редици. Шрьодер пък наподобява към този момент няма безусловно никакви на никое място. Жалко е.

И в този момент? Шрьодер разгласи посредством своя юрист, че ще предприеме правосъдни дейности против лишаването му от офис и личен състав. И може би възможностите му за триумф не са дребни. Защото депутатите от Бундестага също са знаели, че се движат по тъничък лед, когато са приемали въпросното решение. В него не се загатва нищо за доходната дружба с съветския агресор, и единствено незадълбочено се показва, че Шрьодер към този момент няма " никакви продължаващи отговорности, произлизащи от някогашната му служба ". Какво тъкмо значи това, остава доста неразбираемо. Това евентуално се отнася и за Ангела Меркел, която също разполага със личен офис и личен състав. Ще бъде забавно да се следи развиването на разногласието. Съществуват опасения, че той може да се окаже много противен.

Ами Меркел?

Да се надяваме, че оставката на някогашния канцлер ще постави край и на настройката на мнозина сегашни ръководещи да хвърлят цялата виновност върху Шрьодер за всички минали неточности по отношение на Русия и Путин. Години наред доста политици от разнообразни партии нямаха безусловно нищо срещу положителните връзки с съветския президент, даже и след войните в Грузия и Чечения, бруталната интервенция във войната в Сирия и анексирането на Крим. Останалите в действителност не стигнаха толкоз надалеч, колкото Шрьодер в другарството си с Путин, само че мнозина демонстрираха доверчивост.

Крайно време е Ангела Меркел също да изясни за какво до края на мандата си държеше на газопровода " Северен поток ". Може би обстановката с Шрьодер ще ѝ даде опция за това. А закъснелите прозрения на Шрьодер надали ще му завоюват благосклонности - в страната, или в чужбина. Ето това е същинска покруса - и в персонален, и в политически проект.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР