Бившият френски премиер Франсоа Фийон е назначен в борда на

...
Бившият френски премиер Франсоа Фийон е назначен в борда на
Коментари Харесай

И бивш френски премиер оглавява руска държавна фирма

Бившият френски министър председател Франсоа Фийон е назначен в борда на съветската петролна компания „ Зарубежнефт “, оповестява БГНЕС. Фийон управляваше френското държавно управление при президента Никола Саркози сред 2007 и 2012 година.

Само преди дни Le Monde разгласи, че той е препоръчан за поста в съветската фирма от съветския премиер Михаил Мишустин. В документ той е показан като президент на компаниятая Apteras Sarl- компания, която той основава през 2017 г. и тя си сътрудничи с френски предприятия, които работят с Русия.

„ Зарубежнефт “ се занимава с доставка и употреба на въглеводороди в чужбина, най-вече в Алжир, Виетнам, Либия, Сирия, Куба. От края на 2000-те тя взе участие в производството и рафинирането на въглеводороди на Балканите, Латинска Америка и Северна Русия.

Фийон не е първият западен политик, който работи за съветска петролна компания. По-рано някогашният министър на външните работи на Австрия Карин Кнайсл влезе в борда на шефовете на „ Роснефт “. Тя стана изключително известна откакто танцува на сватбата си с персоналния си посетител Владимир Путин. А някогашният немски канцлер Герхард Шрьодер бе подложен отпред на надзорния съвет на газопровода „ Северен поток “ и по-късно стана ръководител на съвета на шефовете на „ Роснефт “.

Самият Фийон, когато се кандидатира за президентските избори във Франция през 2017 г., призова за доближаване с Москва, но в същото време разкритикува Русия по редица въпроси. Например, той даде обещание да се бори за анулация на антируските наказания. По време на тирада на скорошен стопански конгрес в Санкт Петербург той означи, че тези наказания са „ глупави и противозаконни “. И това беше второто му посещаване в Русия от началото на годината, въпреки че на доктрина границите на Русия са затворени за френски жители,  написа Le Monde.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР