Бившият финансов министър Асен Василев отговори от Бургас на критиките

...
Бившият финансов министър Асен Василев отговори от Бургас на критиките
Коментари Харесай

ПП и ГЕРБ в спор за Росенец и КЗК

Бившият финансов министър Асен Василев отговори от Бургас на рецензиите на сътрудника си от служебния кабинет, която съобщи, че ще е невъзможна актуализация на бюджета, както и, че ще се наложи взимане на нов дълг.

Василев разгласи, че към 31 юли бюджетът е бил в остатък от над 1 милиарда лв..

Заедно с Кирил Петков повдигнаха и тематиката с монопола на горивата и насочиха обвиняванията си към ГЕРБ.

Бившите ръководещи от " Продължаваме промяната " дадоха отговор на рецензиите на Министерството на финансите.

" Министър Велкова доста добре знае, че това, което по-рано е изнесено, е правилно. Даже тя и това споделя в брифинга. Знаете, че бюджетът към 31 юли беше с милиард и половина остатък. Предполагам, че към август месец също ще е с остатък. Моят единствен въпрос е защо ще се похарчат тези спомагателни 12 милиарда, за които разбрах, че се е говорило. Може би, с цел да си купим на ниска цена съветски газ ", съобщи Асен Василев.

По тематиката с горивата от " Продължаваме промяната " насочиха обвинявания към ГЕРБ, че са дали на нефтеното пристанище на " Лукойл " в Росенец монополна точка за вход на нефт в страната.

" 2011 година това пристанище е обещано на концесия за 35 години за сумата от 1 млн. лева ", добави Асен Василев.

" Реално цената, на която ГЕРБ са дали това пристанище за монопол, е равна на три магазина в мол. Сега споделят, че имали проект да купуват този нефт. Къде ще отидат тези танкери, като ГЕРБ са дали този монопол на входната точка, къде ще го преработват и ще вършат ли държавни бензиностанции, с цел да го продават ", добави Кирил Петков.

От партията на Борисов отвърнаха, че тематиката е остаряла.

„ Изведнъж откриват тематика от 2011 година. И незабавно ми хрумва, че когато няма защо друго да се заловен някои политици, те незабавно дебаркират на „ Росенец ”, разяснява Росен Желязков от ГЕРБ.

От нефтопристанището край Бургас, някогашният министър председател Кирил Петков отговори на рецензиите на ГЕРБ от уикенда и разгласи, че цената на горивата у нас е сходна на европейските цени.

„ Когато чуете Борисов да приказва за левче, питайте го по какъв начин ще вкара нефта, къде ще го преработва, къде ще го продава и за какво неговите хора в Комисия за защита на конкуренцията не вършат нищо във връзка на цената ”, съобщи Кирил Петков, съпредседател на Политическа партия.

„ Комисия за защита на конкуренцията насърчава конкуренцията в страната и се бори със злоупотреби с господстващо и монополно състояние в страната, или с нелоялна конкуренция. Това не е орган по цените ”, сподели Росен Желязков. Съставът на Комисията зависи от Народното събрание, добави той.

„ Както предишното болшинство съумя да промени закона, имаше и опцията да промени състава на Комисия за защита на конкуренцията. Но трябваше да го направи по транспарантна процедура, която явно не им се отдава ”, съобщи Желязков.

„ Да се подмени Комисия за защита на конкуренцията, да влезе същинска конкуренция и да се разбие монопола върху складовете и входните точки на нефт в страната ”, съобщи Асен Василев.От " Продължаваме промяната " упорстват за промяна на състава на Комисията за защита на конкуренцията.

" Комисия за защита на конкуренцията е напълно със състава на ГЕРБ, тъй че, когато чуете Борисов да приказва за левче, питайте го по какъв начин ще вкара нефта, къде ще го преработва, къде ще го продава и за какво неговите хора в Комисия за защита на конкуренцията не вършат нищо във връзка на цената ", сподели още Кирил Петков.

Бившите ръководещи акцентираха, че на този декор българското държавно управление е съумяло да контракти дерогацията за съветския нефт и цената ни е равна или по-добра от всички други страни в Европа.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР