Бившата румънска министърка на туризма Елена Удря беше заловена тази

...
Бившата румънска министърка на туризма Елена Удря беше заловена тази
Коментари Харесай

Задържаха в България бивша румънска министърка на туризма

Бившата румънска министърка на туризма Елена Удря беше хваната довечера в България на границата с Гърция, след която през днешния ден тя бе осъдена дефинитивно на 6 години затвор за корупция. Удря е напуснала Румъния преди да бъде решена присъдата ѝ, след което е издадена Европейска заповед за арест. За бъде предадена на румънските управляващи, те би трябвало публично да изискат екстрадицията ѝ. 

Операцията по задържането ѝ е вследствие на координирани дейности сред румънските и българските полицейски управляващи. 

Съдът е признал, че качеството си на министър на районното развиване и туризма в интервала от 2010 година до края на 2011 година, Удря е направила серия от дейности, за приемане на имотна полза, корист със служебно състояние и взимане на рушвет. 

Към момента министърката е арестувана за период до 24 часа. 

Присъдата на Удря влезе в действие след като петчленен състав на Върховния касационен съд отхвърли като неоснователен искът ѝ за отменяне на присъдите по делото " Гала Буте ". 

Историята в резюме е следната: през 2011 година министерството на туризма под ръководството на Удря, подписва контракт с фирма на тогавашния ръководител на Румънската федерация по бокс Рудел Обрежа за рекламиране на Румъния по време на публични прояви с присъединяване на известния румънски боксьор и международен първенец Лучиан Буте. Оттук и името на събитията " Гала Буте "

Прокуратурата счита, че Удря се е възползвала от известността на Буте за персоналния си политически PR, като в същото време е изхарчила два милиона евро държавни средства. 

Удря също така е координирала система, в която най-близките до нея хора от министерството са получавали пари от представители на няколко търговски компании, с цел да подсигуряват навременното им заплащане по действия, финансирани от ръководеното от нея министерство.

Бившата министърка на туризма беше наказана още през юни 2018 година на 6 години затвор по делото Гала Буте. Тогава тя още веднъж избяга, само че стигна по-далеч -  по време на окончателното решение Удреа беше в Коста Рика.

Тя напусна Румъния при започване на 2018 година, а през октомври 2018 година беше арестувана от Интерпол в Коста Рика, където прекара два месеца в ареста. Беше освободена през декември 2018 година след решението на Конституционния съд в Румъния, което постанови, че 5-членните състави от върховни съдии са противозаконни. Адвокат на Удря е някогашният министър на правораздаването Тудорел Тоадер.

След това Удря беше освободена и се върна в Румъния. Докато беше в Коста Рика. Елена роди дете от приятеля си Адриан Александров - притежател на компания за недвижими парцели. 

Тя се завърна в Румъния на 8 юли 2019 година, съвсем година и половина след полета си до Коста Рика. Удря разгласи завръщането си в страната във Фейсбук и сподели, че непринудено се отхвърли от статута си на емигрант в Коста Рика, тъй като желае да отгледа дребното си момиченце вкъщи.

Елена Удря е на 49 години. Тя беше кандидат на президентските избори през ноември 2014 година За малко е и водач на Партия Народно придвижване на някогашния президент Траян Бъсеску.

Заедно с Елена през днешния ден са наказани и други чиновници на администрацията. 

Освен ефикасното отнемане от независимост, Елена Удреа ще би трябвало да заплати близо 3 милиона евро, надлежно 8 116 800 леи като цивилен вреди, на Националния орган по туризъм и и 600 000 евро на очевидеца Корин Боян и 300 000 евро на очевидеца Адриан Гардеан. Съдът разпореди и конфискация в интерес на страната на  щата Удреа на суми от 695 367 леи и 296 076 леи.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР