Бившата министърка на регионалното развитие и туризма на Румъния Елена

...
Бившата министърка на регионалното развитие и туризма на Румъния Елена
Коментари Харесай

Бивша румънска министърка станала политически бежанец в Коста Рика

Бившата министърка на районното развиване и туризма на Румъния Елена Удря е получила статут на политически емигрант в Коста Рика, съобщи Българска телеграфна агенция.

Новината заяви през днешния ден нейният юрист Веронел Радулеску на последното съвещание по дело против Удря във Върховния касационен съд, който я осъди на първа инстанция на шест години затвор за взимане на рушвет и корист със служебно състояние, съобщи организация Медиафакс.

Адвокатът съобщи, че статутът на политически емигрант е годен една година, през която Удря е предпазена от вероятно искане за екстрадиция.

Запитан дали Удря може да бъде екстрадирана, в случай че получи дефинитивна присъда по делото, юристът съобщи: „ Въз основа на този статут – не “.

Върховният касационен съд има през днешния ден последно съвещание по делото, което засяга образуване на церемония вечер с присъединяване на румънския професионален боксьор Лучиян Буте по времето, когато той бе извънредно известен като международен първенец във версията IBF. Според антикорупционната прокуратура Елена Удря принудила свои подчинени да престъпят служебните си отговорности при сключването на контракти за рекламни услуги във връзка със събитието, ощетявайки бюджета на ръководеното от нея министерство (в интервала 2008-2012 г.). Неправомерни облаги е получил тогавашният ръководител на Румънската федерация по бокс Рудел Обрежа, който на първа инстанция бе наказан на пет години затвор. С формалната демонстрация, отдадена на бокса, Удря преследвала и предизборни дивиденти посредством свързването на своя облик с този на международния първенец. Тя бе претендент за президент на изборите през 2014 година

Прокурор от Националната дирекция за битка с корупцията оспори през днешния ден в съда изказванието, че Удря е получила статут на политически емигрант. Според прокурора Удря има позволение за престой и краткотраен статут.

Адвокатът й съобщи в съда, че прокурорът не е прочел добре показаните документи и посочи, че сегашният статут на клиентката му важи една година, а по-късно тя ще получи непрекъснат статут на политически емигрант. Адвокатът изиска делото да бъде отсрочено, с цел да може Елена Удря да направи изказвания посредством видеоконферентна връзка или посредством правосъдна поръчка.

Предстои съдът да се произнесе по това искане.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР