Битката за арктическия остров Гренландия става все по-гореща. САЩ и

...
Битката за арктическия остров Гренландия става все по-гореща. САЩ и
Коментари Харесай

Европа, а не САЩ, трябва да купи Гренландия

Битката за арктическия остров Гренландия става все по-гореща. Съединени американски щати и Китай се борят за по-голямо въздействие върху гигантското, само че едва обитаемо парче земя, което се надява на цялостна самостоятелност от Дания, написа POLITICO.

Европейският съюз може да се намеси и да постави завършек на битката, в случай че усили помощта, помогне с построяването на институции и промотира европейски вложения в богатата на минерали територия, която избра през 80-те да напусне Европейската икономическа общественост поради спор за разпоредбите при лов на риба.

С население от едвам 56 000, доста от които инуити, и стратегическа локация на " покрива " на северноамериканския континент, Гренландия е дом на жизненоважна американска военна техника, задоволително дълго летище за бомбардировачи и има най-северното пристанище в света.

" Съединени американски щати мислят за Гренландия като за изчезналото парче от Северна Америка ", споделя боен анализатор за скандинавско държавно управление. " Те не желаят Китай да стъпят толкоз покрай тях ". Пекин пък счита Гренландия за най-евтиния метод да навлязат в Арктика - и то на прага на Америка.

В момента Дания покрива повече от половината бюджет на локалното държавно управление, само че политиците на острова търсят нови способи да пълнят хазназа, най-много от минна активност и туризъм. Надеждата е, че един ден Гренландия може да се устоя сама.

На локално равнище желанието американските, китайските и азиатски вложители да бъдат изправени едни против други е ясно. Недостигът на северноамерикански и европейски вложения вършат задачата още по-спешна. Миналата година американският президент Доналд Тръмп раздруса интернационалната общественост, когато изведнъж предложи Съединени американски щати да купят острова. Автономното държавно управление на Гренландия отговори бързо и изрично, че островът не се продава, а датският министър председател назова концепцията " неуместна " - макар че през 1946 година Хари Труман е направил същото предложение.

Зле квалифицираният гамбит на Тръмп притегли подгиравки, само че пък разкри какъв брой огромни са терзанията във Вашингтон по отношение на мераците на Китай. Администрацията на Тръмп направи втори, по-дипломатичен метод тази година, като отвори консулство в столицата Нуук и даде помощи в размер на $12,1 млн. Това е по-малко от една трета от годишната помощ, която Европейски Съюз дава, само че пък бе обявена с фанфари.

" Основната смяна през последните две години е, че нашият съдружник Съединени американски щати разпознава Китай като главен стратегически съперник ", споделя старши датски политик. " Това се вижда в Арктика ". Китайският интерес на острова " не е съответно боен, само че в дълготраен проект ще заплаши стратегическите ползи на един от нашите сътрудници ", добавя той.

Вашингтон натисна Копенхаген предходната година да блокира опитите на китайски компании да модернизират единственото интернационално летище.

Китайски компании желаеха и лиценз да търсят редкоземни метали в Гренландия, където се счита, че са едни от най-големите находища отвън Китай, която създава 70% от тях.

В южната част на острова се пресмята, че има 1 милиарда тона минерализирана руда, която има доста наличие на редкоземни минерали и уран. През 2016 година китайски вложител се трансформира в най-големият акционер на австралийската компания, която проучваше залежите и изчаква позволение да стартира минна активност. В същото време Вашингтон оказва напън върху Копенхаген и управляващите в Гренландия да парират опитите на китайските вложители.

Засега Пекин се отдръпна. Но в случай че помощта от Съединени американски щати и Европейски Съюз продължи да не доближава, а туризмът не се възвърне скоро от пандемията, Китай ще получи нов късмет.

Европейският съюз може да помогне, в случай че влага парченце от помощта, която дава на разрастващите се страни в Африка и други континент, където има стратегически ползи.

Засега Брюксел даже няма представител в Гренландия, въпреки че грендландското държавно управление има дребен офис в столицата на Европейски Съюз. Съюзът дава всяка година помощи в размер на към €32 млн., най-много за обучение.

От началото на рецесията Комисията стартира да се разсънва за уязвимостта на Европейски Съюз от монопола при доставките на стратегически минерали. По-рано този месец Брюксел показа проект за обезпечаване, диверсифициране и преработване на основни доставки от сериозно значими първични материали, които ще бъдат нужни за трансформацията към въглеродно неутрална стопанска система.

Този отчет даже не загатва Гренландия, защото не е част от Европейски Съюз. Това акцентира и за какво помощта за острова е сложна за реализиране политическа цялостен в Брюксел. Гренландия бе първият " родственик в европейското семейство ", който обърна тил на Европейската икономическа общественост през 1985 година

Но Европейски Съюз би трябвало да мисли стратегически и да не помни неприятните мемоари. Ако Брюксел употребява инструментите си, в това число финансиране от Европейската капиталова банка и задейства европейския промишлен алианс, Гренландия може да значима стъпка в построяването на по-голяма стратегическа самостоятелност на блока.
 Ако Европа желае да бъде зелена, ще би трябвало да отвори мините още веднъж
Ако Европа желае да бъде зелена, ще би трябвало да отвори мините още веднъж

Старият континент има потребност от първични материали, с цел да реализира зеленото си бъдеще
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР