Би било пропусната възможност, ако в една не бъде заложена

...
Би било пропусната възможност, ако в една не бъде заложена
Коментари Харесай

Венецианската комисия: В Конституцията трябва да има възможност за търсене на съдебна отговорност на главния прокурор

Би било пропусната опция, в случай че в една не бъде заложена опцията основният прокурор да бъде привличан под правосъдна отговорност. Това се споделя в сериозно мнение на по отношение на първичния план за нов главен закон на ръководещите от ГЕРБ, представено от кореспондента на БНР в Брюксел.
Според решение на от юли Конституцията би трябвало да разрешава при положение на евентуален спор на ползи премахване на основния прокурор, който да бъде обект на престъпно следствие, се споделя в позицията на Комисията .
 Висш съдебен съвет е срещу намаляването на мандата на основния прокурор от 7 на 5 година Висш съдебен съвет е срещу намаляването на мандата на основния прокурор от 7 на 5 година
По-голямата част от членовете на Висш съдебен съвет гласоподаваха против предлагането мандатите на основния прокурор и ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд да се н...
В нея се упорства и за основаването на механизъм за без значение следствие, който да не е зависещ по никакъв метод на основния прокурор .
Комисията е на мнение, че компетенциите на прокуратурата отвън престъпното законодателство би трябвало да бъдат сведени до нужния най-малко, а пробационният интервал за младите съдии и прокурори да се отстрани .
Като позитивна стъпка Комисията регистрира отпадането на и основаването на два самостоятелни съвета - един за съдии и втори за прокурори и следователи. Същевременно оттова акцентират, че най-малко половината от местата в бъдещия правосъден съвет би трябвало да са на съдии, определени от техни сътрудници от всички равнища на правосъдната система.
Членовете на прокурорския съвет не би трябвало да имат йерархични връзки с основния прокурор и би трябвало да съставляват други правни специалности.
Необходим е и механизъм за излизане от сложни обстановки, когато Народното събрание не може да събере 2/3 от вота на депутатите.
 Венецианската комисия със мнение по плана на ГЕРБ за Конституция доникъде на ноември Венецианската комисия със мнение по плана на ГЕРБ за Конституция доникъде на ноември
Европейската комисия за народна власт посредством право, по-известна у нас като Венецианската комисия, ще даде мнение по плана на ръководещ...
Комисията счита, че понижението на депутатите от 240 на 120 наподобява случайно като брой, без да е направена цялостна оценка на въздействието на сходно деяние върху политическата система на България.
Припомняме, че оферти от ГЕРБ и " Обединени патриоти " вид на нова Конситуция не съумя да събере нужното болшинство, с цел да се обсиди от Народното събрание. В нея много от предложенията бяха противоречиви. 
Най-важната предлагана смяна бе в член 169. Според него, Народното събрание приема нова Конституция - елементарен парламент, не. Това може да стане единствено с болшинство от четири пети от депутатите, на три разнообразни гласувания в разнообразни дни. Може обаче да стане и с три четвърти болшинство, в случай че бъде събрано при две следващи гласувания. А с цел да се стигне до разискване, би трябвало най-малко 50% от депутатите и президентът да го изискат, като поради написаното " и " остава отворен въпросът дали би трябвало да са половината депутати плюс президентът или може да са единствено половината депутати и единствено президентът, поотделно. В член 33, който касае Народното събрание, категорично написа, че мандатът му може да продължи и повече от 4 години, в случай че сме във война, военно или друго изключително състояние. Припомняме, че изключително състояние беше въведено поради пандемията от ковид, а то действително продължава и в този момент под формата на изключителна епидемиологична конюнктура.
Съгласно предложенията, депутатите в елементарен парламент са 120, а всеки на 21 години и нямащ друго поданство, както и неосъждан поради закононарушение от общ темперамент, може да стане депутат. А съгласно член 40 депутатите вземат заплата, която се дефинира от Народното събрание – в този момент заплатата им е равна на три междинни брутни заплати за страната, като за основа се взема междинното брутно заплащане за последния месец от тримесечието, за което Национален статистически институт публично е оповестило данни. На всичкото от горната страна Народното събрание може да реши и да гласоподава скрито без потребност това да е особено написано в Конституцията (чл. 50, алинея 3). Учудващо или не, само че в член 53 написа, че Народното събрание открива налозите и дефинира размера на държавните налози. Съдебната власт В мощ остава пълномощието на основния прокурор да реализира методическо управление върху активността на всички прокурори (чл. 96, алинея 2). Точно това е ябълка на раздора във връзка с пълномощията на обвинител номер едно години наред. Според новите оферти, той може да бъде определен за период от 5 години и няма право на нов мандат, както и ръководителите на (ВКС) и съд (ВАС). В член 53 е записано и, че на всеки 6 месеца основният прокурор показва отчет за активността си, а Народното събрание го изслушва и по съответни каузи, в случай че реши. Не е ясно каква е глобата при нарушаване от страна на основния прокурор.
Предвижда се законодателна самодейност да имат Съдебния съвет на съдиите и Съдебния съвет на прокурорите. Тези нови органи на правосъдната власт ще заменят настоящия Висш правосъден съвет (ВСС). Органът на съдиите е от 15 членове – 7 се избират от системата, 6 от Народното събрание, а ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд са по право членове. При прокурорите съветът е от 11 души, 5 са избор на Народното събрание, 5 се избират от прокурорите и следователите, а основният прокурор е член по право. Политическите квоти от Народното събрание влизат в двата съвета с поддръжка на най-малко две трети от народните представители. В член 124, алинея 1, т.9 е очакван и статутът на така наречен самостоятелна конституционна тъжба - т.е. тъжба, която всеки български жител да може да внесе. Предвидено е жалбите да са за противоконституционност на закон, с който се нарушават цивилен права и свободи. Що се отнася до президента, има специфичност в избора – там написа, че може да бъде определен претендент, който е взел повече от половината гласове при изборна интензивност над 50%. Ако не са изпълнени тези условия, следва балотаж. И още Първият текст, който сигурно ще провокира разногласия, е този на член 18. В него се споделя, че гражданските сдружения, в това число синдикалните, не може да си слагат политически цели и да правят политическа активност.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР