„Безсрамие в името на усвояване“ – така министърът на културата

...
„Безсрамие в името на усвояване“ – така министърът на културата
Коментари Харесай

Минеков: Посегнали са на Васил Левски, за да усвоят пари

„ Безсрамие в името на асимилиране “ – по този начин министърът на културата Велислав Минеков дефинира няколко съответни случая, оповестени като реставрации на монументи на културата през последните години. На брифинг той даде няколко образеца.

Първите бяха за „ похищения върху името на Левски – дебелоочие в името на асимилиране “. „ Едното е т.нар реституция на паметника на Левски, в медиите е обявено като реституция. Такава реституция не се е състояла! Пред мен е освен нарушаване на настоящия закон, защото става дума освен за посягане върху Левски, само че и върху монумент с най-висока категория “, изясни Минеков, представен от бТВ.

По думите му монументът е държавна благосъстоятелност, само че общината е била натоварена с реституция, която във всичките си документи по-скоро е разказана като ремонт за поддържане на зелени площи, замяна на детайли и така нататък – което е доста по-лесно като документален развой.

„ Няма план, нито координиране, нито нищо – извикани са зидари, тенекеджии и впрочем общи служащи, с цел да се допрян до светинята “, уточни Минеков. Дейностите са от 2013 година

По същото време е посегнато и на подземието на някогашния конак в Националната художествена изложба. „ Архитектите австрийци резервират основите на конака, още тогава се прави оценка тяхната стойност за историята на България. Това не е било унищожено от чужденци, османци, а от един министър поради желанието му за асимилиране на едни пари по време на този трагичен ремонт “, съобщи министърът. Така върху артфакти от епохи се появяват гипсокартон и плочки.

По сходен метод е „ реставриран “ Лъвов мост, като почистването от оксидация на лъвовете е било осъществено „ както се почиства като палуба на риболовен транспортен съд – със стоманени четки и ъглошлайф “, което слага под голям риск фигурите при последваща оксидация. „ Все едно да съм ортодонт и да се задам с длето и чук към вашата отворена уста “, живописно изясни Минеков, който е ваятел.

Паметникът на Цар Освободител е бил „ демонтиран безобразно “ през 2012 година, акцентира той. По думите му никакви експертни съгласувания не са се случили преди краката на коня да бъдат отрязани с ъглошлайф. Тук също има опасности от оксидация.

Освен всичко друго, след посещаване в Русия на тогавашния министър на културата депутатът от Думата Андерй Скоч (поставен под наказания от САЩ) е оповестил, че ще даде над 1 млн. лв. за финансиране на реставрацията. „ В момента не можем да се доберем до изясненост какво се е случило с тези средства “, съобщи Минеков.

Той ще заяви за обстановката и на посланика на Руската федерация у нас.

„ Надявам се тези хора да изпитат позор. Надявам се тези хора да се извинят “, разяснява министърът. По думите му всички тези сигнали и други, които са стигнали до него „ отиват в вярната посока – там, където да кажат осъществено ли е закононарушение. Някои от тези не престават и към Европейската прокуратура “.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР