Бездействието на Столичната община е сред основните причини за тежкото

...
Бездействието на Столичната община е сред основните причини за тежкото
Коментари Харесай

Сметната палата: Потребителите плащат бездействието на общината в Топлофикация София

Бездействието на Столичната община е измежду главните аргументи за тежкото положение на " Топлофикация София ". Това е изводът от одита на Сметната палата за интервала от 1 януари 2018 година до 31 декември 2020 година Средната възраст на оборудванията е 36 година, като главно са проектирани и построени по технологии от средата на ХХ век - преди над 70 години. Това води до обособяване на основни количества въглеродни излъчвания и жителите заплащат цената за пропуснатите екологични и ефикасни решения.

Ръководството на сдружението и притежателят му, Столичната община, не са направили нужните вложения за софтуерно възобновяване на производството, с което щяха да се понижат с 250 хиляди тона излъчванията на въглероден диоксид. Това щеше да докара до икономисване на обилни разноски за покупка на квоти (емисии) парникови газове.

" Остарялата и неефективна технология води до неспазване на европейските екологични правила на допустимите излъчвания азотни оксиди и парникови газове, както и до нарастване на цената на топлоенергията, която се заплаща от жителите ", се акцентира в изводите на Сметната палата.

Ръстът на насъбраните загуби към края на 2020 година възлиза на близо 740 млн. лева, а отговорностите надвишават 1 милиард лв.. 75% от тях са по договорите за доставка на природен газ. За последно софийското парно е било на облага през 2012 г.

Като образец за бездействието на управлението на " Топлофикация София " ЕАД и на Столичната община е посочено, че от 2018 година до 2021 година не е извършен обществен конкурс за избор на състав на членовете на Съвета на шефовете и Надзорния съвет на сдружението. Това е жестоко нарушаване на законодателството и положителните практики, които подсигуряват възлагането на ръководството на сдружението на най-компетентните претенденти.

Сред главните външни аргументи за систематичното струпване на отговорности са и периодите и изискванията, при които сдружението купува природния газ от публичния снабдител " Булгаргаз ", се показва в одита на Сметната палата. Съгласно настоящия през одитирания интервал контракт за доставка на газ, в период до трето число на съответния месец " Булгаргаз " ЕАД издава две фактури за по 50% от декларираното количество газ. " Топлофикация София " заплаща първата фактура до 7-мо число на месеца, а втората - до 15-то, като при неспазване на контрактуваните периоди дължи наказателна клауза за веселба. В същото време сдружението фактурира топлинната сила на своите клиенти след приключване на месеца, за който се отнася услугата. По общите условия за продажба на топлинна сила битовите клиенти разполагат с 45 дни период за заплащане, а стопанските - с 30 дни. В резултат на това се образуват несъответствия сред входящите и изходящи парични потоци, които водят до циклично струпване на отговорности към доставчика на природен газ.

Ключов миг за възстановяване на положението на " Топлофикация София " е била признатата Инвестиционна стратегия за 2015-2019 година Тогава са били планувани вложения в размер на към 500 млн. лв. за възстановяване на енергийната успеваемост при производството, в това число и за комбинираното произвеждане на топлинна и електрическа сила. От тази стратегия са осъществени едвам 33% и не са реализирани поставените цели.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР