Берлин. Германският Християндемократически съюз (ХДС), партията на Ангела Меркел, ще

...
Берлин. Германският Християндемократически съюз (ХДС), партията на Ангела Меркел, ще
Коментари Харесай

Politico: Фридрих Мерц застава начело на ХДС

Берлин. Германският Християндемократически съюз (ХДС), партията на Ангела Меркел, ще бъде управлявана от Фридрих Мерц от идната година, който е прочут като водач на консервативното й крило, оповестява европейската редакция на Politico .

Мерц, 66-годишен народен представител от Бундестага и някогашен евродепутат, съумя в третия си опит да си обезпечи водачеството на партията, откакто беше надвит от Анегрет Крамп-Каренбауер през 2018 година и Армин Лашет по-рано тази година.

Лашет разгласи, че ще се отдръпна след провалянето на общите избори през септември, което постави завършек на 16-годишното ръководство на ХДС при Меркел.

„ Имаме задача тук в Берлин в опозицията “, сподели Мерц, откакто резултатът от гласуването беше разгласен в петък следобяд. ХДС е най-голямата опозиционна партия в Бундестага.

Между 4 и 16 декември съвсем 250 000 от към 400 000 членове на ХДС гласоподаваха за желания от тях партиен водач, изправени пред избор сред Мерц и още двама центристки претенденти, специалистът по външна политика Норберт Рьотген и Хелге Браун, който беше шеф на канцеларията на Меркел.

Мерц завоюва с доста огромна разлика, като получи 62,1 % от гласовете, до момента в който Рьотген остана втори с 25,8 %, а Браун получи 12,1 %.

Гласуването би трябвало да бъде доказано от 1001 делегати на партийна конференция на 21 и 22 януари, само че се чака това да е елементарна условност.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР