Белград. Американските дипломати, които през последните дни буквално завладяха Сараево,

...
Белград. Американските дипломати, които през последните дни буквално завладяха Сараево,
Коментари Харесай

„Новости“ : САЩ провеждат офанзива срещу Додик и Република Сръбска

Белград. Американските дипломати, които през последните дни безусловно превзеха Сараево, носят в своите куфари добре познатата рецепта на Съединени американски щати за разрешаване на рецесии в района - предизвестия за наказания, написа белградският всекидневник „ Новости “ .

Към този „ обръч “, който Вашингтон благодарение на Брюксел явно се пробва да затегне към Република Сръбска и Милорад Додик, бяха добавени и апелите на английски дипломати НАТО да се намеси в Босна и Херцеговина.

Във вторник съветникът на Държавния департамент Дерек Колет достави писмо от държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен до членовете на Президиума на БиХ, само че основните послания от Вашингтон в действителност бяха изпратени до Додик. А точно, Блинкен предизвести водачите в БиХ, че „ всяко едностранно отдръпване от държавните институции и опит за дестабилизиране на „ Дейтън “ ще бъдат глобени и това включва обсъждане на наказания “.

Както написа „ Новости “, „ тоягата “, която Вашингтон употребява повече от две десетилетия, с цел да дисциплинира непокорните на Балканите, беше удължена преди няколко месеца с решението на президента Джо Байдън, че замразяването на собствеността и възбраната за влизане в Съединените щати могат да се ползват за всеки, който „ дестабилизира района “.

„ Санкциите са инструмент, който Съединени американски щати са употребявали в предишното и ние сме подготвени да ги използваме още веднъж. Това е нещо, което даваме ясно да се разбере на водачите в БиХ “, сподели Колет в Сараево.

Вашингтон се пробва да синхронизира този напън върху районен съд и Додик с Брюксел, където някои страни членки се пробваха да наложат тематиката за наказания на сръбския член на Президиума на БиХ на срещата на външните министри в понеделник. Германия, Нидерландия, Чехия, Люксембург и Белгия се застъпиха за „ наказване “ на Додик, само че Унгария незабавно смъкна бариерата и попречи на приемането на това решение.

Сърджан Граовац от Центъра за обществена непоклатимост в Белград разяснява пред изданието, че всичко това е част от по-широка тактика за позициониране на великите сили, на първо място на Съединени американски щати, преди основните договаряния за БиХ, само че и по косовския въпрос, който явно ще последва идната година:

„ Има мощен напън за метаморфоза на БиХ от вътрешната страна и в това време за решение на въпроса за статута на Косово и Метохия. Всичко, на което сме очевидци в БиХ, без значение дали са бошняци, хървати, сърби или американци, като тези, които желаят да вземат ключа към договарянията в свои ръце, е част от позиционирането. Американците оказват мощен напън върху Додик още през цялото време, по остарелия фасон, с цел да го принудят да направи избрани отстъпки и да отслабят преговорната му позиция. Но Додик не е доверчив човек и в случай че някой знае матрицата, по която действат американските дипломати, то това е той. Додик заема изцяло опортюнистична позиция във връзка с американските ползи, където ясно споделя, че освен няма да отговори на техните претенции, само че даже ще върне отнетите от Република Сръбска пълномощия “, изяснява специалистът.

В писмото до Додик, Желко Комшич и Шефик Джаферович Блинкен сподели, наред с други неща, че в БиХ се е развила политическа рецесия, която заплашва районната непоклатимост.

Какво планува направеният от американския президент променен декрет

ИЗПЪЛНИТЕЛЕН РЕГЛАМЕНТ 14033, с който президентът на Съединени американски щати Байдън разшири обсега на вероятните наказания за Западните Балкани през юни, които включват, inter alia:

* Санкциониране на всяко лице, за което Секретариатът на финансите, след консултация с Държавния департамент, дефинира, че е „ виновен или съизвършител, директно или индиректно зает в дейности или политики, които заплашват мира, сигурността, стабилността или териториалната целокупност на която и да е област или страна в Западните Балкани и подкопават демократичните процеси и институции в района “.

* Санкциите могат да обгръщат и лица, виновни за „ съществени нарушавания на правата на индивида и забъркани в корупция в района, в това число заграбване на обществени средства, отчуждаване на частна благосъстоятелност за персонална полза или за политически цели и подкупи “.

* Наказания могат да бъдат употребявани и против тези, които нарушават Преспанския контракт и заключенията на Конференцията за използване на мира, която следи обстановката в БиХ.

* Предвидени са и наказания при нарушение на решенията на Международния остатъчен механизъм за наказателни съдилища, който е правоприемник на Хагския арбитражен съд.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР