Не дали, а с колко ще се оскъпи токът за

...
Не дали, а с колко ще се оскъпи токът за
Коментари Харесай

Енергиен експерт: Очаквам 4-5% повишение на цената на електроенергията

Не дали, а с какъв брой ще се оскъпи токът за битовите консуматори е главният въпрос. Това сподели в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " енергийният специалист Явор Куюмджиев.

" Очаквам да има 4-5% покачване на цената на електрическата енергия, което до някаква степен е търпимо и отразява инфлацията. Все отново и приходите на хората, в това число и на пенсионерите на с към 10% ", означи специалистът.

Куюмджиев посочи, че обстановката може да стане по-сложна, в случай че във Фонд " Сигурност на електроенергийната система “ не се намерят пари: " Фондът има два източника на доходи - единият е продажбите на излъчванията на въглеродният двуокис, които ни се поставят по Плана за зелен преход, които се падат на страната, а страната ги дава на Фонда, а той ги продава на интернационалните пазари. Проблемът в този източник на доход е, че цените на излъчванията на въглероден двуокис паднаха двойно. Ако преди една година бяха 100 евро, сега са 50-60 евро. Другият източник на доходи е 5% от приходите на всички електроенергийни производства в страната - държавни и частни. Както следим обаче в последно време производството на електрическа енергия е спаднало с 14% за първите месеци на година спрямо предходната година, т.е. и от там приходите за Фонда понижават ".

На трето място енергийният специалист добави и фактът, че Асен Василев е изтеглил към 1 милиарда лева от Фонда: " Ако не ги беше изтеглил, проблем нямаше да има, даже и с тези занижени доходи ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР