Баварската държавна полиция съобщи, че съкровище от древни келтски монети

...
Баварската държавна полиция съобщи, че съкровище от древни келтски монети
Коментари Харесай

Най-голямото келтско съкровище беше откраднато

Баварската държавна полиция заяви, че богатство от антични келтски монети е било откраднато от музей в Южна Германия. Обирът е осъществен във вторник вечерта в музей в Манхинг, град покрай Мюнхен пишат от CNN.

Датиращи от към 100 година пр.н.е., златните монети са открити през 1999 година в огромно келтско населено място наоколо. Артефактите тежат общо 4 кг и съставляват най-голямото богатство от келтско злато, намерено през 20-ти век. Монетите костват " няколко милиона " евро, по данни на полицията.

Мястото е съвсем унищожено от строителството на военно летище през 30-те години на предишния век. Но разкопки, осъществени след края Втората международна война, разкриват планувани улици, редици от здания и търговия с монети, сечени на място. Според музея до момента са разкопани единствено към 7% от селището.

Министърът на науката и изкуството на Бавария - Маркус Блуме, разказа кражбата във вторник като " злополука ". “Трябва да се направи всичко допустимо, с цел да се намерят виновниците и те да бъдат осъдени с цялата суровост на закона “, написа той в Туитър. “Едно е ясно: който краде изкуство, вреди на културата ни.

През последните години имаше няколко огромни обира в немски музеи, най-големия, от които в историческия Зелен трезор в Дрезден, където маскирани крадци откраднаха 21 скъпи артефакта, обсипани с диаманти на стойност минимум 113 милиона евро през 2019 година Две години по-рано, голяма златна монета на стойност към 3,7 милиона евро беше открадната измежду нощ от музей в столицата Берлин.

Превод: Илина Стоянова

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР