Нашите правила прехвърлили депутати на малките партии, взели ги от

...
Нашите правила прехвърлили депутати на малките партии, взели ги от
Коментари Харесай

Борисов предлага гръцка избирателна система

Нашите правила трансферирали депутати на дребните партии, взели ги от първата групировка
ГЕРБ прави държавно управление на малцинството, Движение за права и свободи го поддържа

Правителство може да мине и с 61 гласа

Кандидат-премиер няма да е Борисов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изиска смяна на изборната система по модела на Гърция, където първата партия получава бонус депутати. След консултациите за сформиране на държавно управление при президента Румен Радев, Борисов сподели следното пред чакащите го публицисти:

“Тази изборна система, която взе депутати от ГЕРБ и ги трансферира към по-малките партии, ни сложи в неспособност да създадем устойчиво държавно управление. (...) Гръцката система ми харесва - те пробваха при Ципрас нашата, видяха хаоса, който се сътвори, и Мицотакис направи два бързи избора, с цел да възвърне стабилността. ”

В Гърция победилата на изборите политическа мощ може да разчита на спомагателни представители в Народното събрание - сред 20 и 50 (в 300-местен парламент). За да получи
бонус депутати обаче класиралата се първа партия или коалиция би трябвало да е получила най-малко 25% от гласовете. При 25% поддръжка спомагателните депутатски кресла са 20. По един мандат се прибавя за всеки идващ % над 25, който първата партия е спечелила. В взаимозависимост от изборния резултат те нарастват до оптималните 50 бонус депутати, колкото се поставят при получени 40 и повече % от гласовете.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви и че ще предложи държавно управление на малцинството и акцентира, че кабинет може да има единствено с първия мандат на неговата партия. “Нашите гласоподаватели когато са ни наредили с 11% пред останалите, не са желали отново да получават Денков или който и да било различен ”.

А за държавно управление на малцинството ГЕРБ чакат поддръжка от “всички виновни хора ”.

В този профил се явно се вписва Движение за права и свободи, чийто зам.-председател Йордан Цонев съобщи пред Радев, че ще работят за това да има постоянен кабинет с цялостен мандат. “Най-нормалното нещо е да се поддържа мандатът на спечелилия, въпреки всичко това е волята на българския народ ”, акцентира Цонев.

Според клюки от коридорите на Народното събрание, които “Труд news ” дочу от два самостоятелни един от различен източника, поддръжка за кабинет с първия мандат може да пристигна и от друго, ненадейно място. А точно - изгоненият от парламентарната група на Българска социалистическа партия Калоян Методиев дружно с депутати от новата партия “Величие ” могат да основат нова парламентарна група, която да каже “да ” за кабинет на ГЕРБ. Говори се, че 10 от народните представители от “Величие ” ще се отделят, като правилни на Ивелин Михайлов, който е идеолог и основател на политическата мощ, ще останат само Николай Марков, ръководител на партията и още двама негови сътрудници. Следва да отбележим обаче, че това остава само в областта на спекулациите. Самият Михайлов обаче преди дни съобщи, че чака „ 5-6 ” отцепници.

За да има кабинет е належащо нормално болшинство, т. е. повече от половината да са подкрепили кабинета при съществуване на кворум, припомниха адвокати. Те обясниха, че държавно управление може да мине и с 61 гласа, в случай че в гласуването са взели участие 121 депутати. Едва ли обаче от ГЕРБ биха подхванали риска да поемат ръководство с кабинет на малцинството, гласуван с процедурни хватки, безапелационни са дългогодишни народни представители, съгласно които до момента в който не бъде обезпечена постоянна поддръжка, от партията на Борисов не биха поели риска да поемат властта с държавно управление, което във всеки миг може да бъде катурнато.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР