На Еньовден, когато слънцето умира и се ражда, когато билките

...
На Еньовден, когато слънцето умира и се ражда, когато билките
Коментари Харесай

Празниците Еньовден и Свети Дух в Kотленско

На Еньовден, когато слънцето умира и се ражда, когато билките се пълнят със мощ най-голяма, здравето и шансът се възраждат,ачиталищни дейци от Жеравна и Медвен, означиха празника съгласно националните традиции. Вдъхновени, че пожеланията им ще се осъществен, а билките им ще лекуват, дамите от Жеравна и Медвен браха билки в ранни зори, след което разказваха на по-младите кое биле, какви болежки отстранява. Така те съпреживяха този загадъчен и магичен ден, който припомня, че всички хора сме част от Майката Природа!

Наред с празника на билките, жителите на котленското село Нейково пък означиха с молитва и курбан за здраве и благодат, храмовия празник на църквата си “Света Троица ”. Водосветът беше отслужен от отец Тихон Димитров, който измоли Бог да дарува на всички здраве, душевно избавление и благополучие. Сред гостите в празничния ден бяха зам.-кметът и секретарят на Община Котел Шериф Куванджъ и Христо Карабекиров, общинският консултант Захари Стоянов и поданици на прилежащи обитаеми места.

Празникът продължи с тържество проведено от Община Котел, кметство Нейково и църковното настоятелство на „ Св. Тройца “. На него, кметът на Нейково – Христо Колев пожела благополучие на нейковци и ентусиазъм на зографа Александър Титоренков, който сега прави изографисване на храма.

За положителното въодушевление на присъстващите на празника се погрижиха фолклорна група „ Синчец “ при НЧ „ Изгрев – 1928 “ и локални дечица, които поздравиха всички присъстващи с китка от фолклорни песни.

Празненствата в село Нейково започнаха още в съботната вечер. Тогава жителите и гостите на балканското село се хванаха на празнично хоро и с усмивка и положително въодушевление започнаха да посрещат своите посетители от близо и надалеч.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР