Банковият сектор приема предложените от Българската народна банка (БНБ) мерки,

...
Банковият сектор приема предложените от Българската народна банка (БНБ) мерки,
Коментари Харесай

АББ: Банковият сектор приема предложените от БНБ мерки за ипотечното кредитиране

Банковият бранш приема препоръчаните от Българската национална банка (БНБ) ограничения, засягащи ипотечното кредитиране, като ще се съобрази с тяхното използване. И все още в моделите за оценка на кредитоспособността са включени детайли, свързани с индикаторите, посочени от Българска народна банка. Това обявиха от Асоциацията на банките в България в отговор на питане на Българска телеграфна агенция във връзка решението на Управителния съвет на Българска народна банка, с което бе разпоредено на банките използването на шест индикатора за наблюдаване на кредитните стандарти при разпределяне и предоговаряне на заеми, обезпечени с жилищни недвижими парцели.

В позицията от АББ означават още, че банковата система у нас се характеризира с високи равнища на финансова адекватност и ликвидност, които са над междинните за Европейски Съюз, тя е прецизно контролирана и съблюдава всички регулаторни условия. 

В блицинтервю за Българска телеграфна агенция през днешния ден шефът на Българска народна банка Димитър Радев разяснява, че от Българска народна банка не виждат непосреден проблем, само че виждат евентуален риск, обвързван с ипотечното кредитиране. По думите му в всеобщия случай и в кратковременен проект кредитополучателите няма да бъдат съществено наранени от измененията. Димитър Радев съобщи още, че в подхванатите ограничения все още няма избрани наложителни равнища, само че такива могат да се дефинират, в случай че се наложи.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР