Банките може да бъдат обвинени, ако пазарът се сринеДори и

...
Банките може да бъдат обвинени, ако пазарът се сринеДори и
Коментари Харесай

ЕЦБ: ЕС трябва да регулира биткойн бизнеса

Банките може да бъдат упрекнати, в случай че пазарът се срине

Дори и дребните кредитори са подложени на прецизен надзор за прането на пари, до момента в който огромни покупко-продажби с биткойни за момента се случват без каквито и да било инспекции, споделят от ЕЦБ

Европейският съюз би трябвало да обмисли регулирането на бизнеса с биткойни, съобщи в понеделник Евалд Новотни от Европейската централна банка. Неговият претекст – рискът от изпиране на пари, съобщи Ройтерс.

Криптовалутата нарастна до 16 000 $. Внушителните облаги накараха мнозина да слагат под въпрос действителната стойност на биткойните и да запитат дали е зародил нов „ балон ”. Централните банки се безпокоят, че ще бъдат упреквани, в случай че към момента нерегулираният пазар на новия тип валута се срине.

„ Само поради мащаба, сигурно става все по-необходимо да разясняваме дали и в каква форма са нужни регулации ”, сподели Новотни, който е и гувеньор на централната банка на Австрия. „ Особен аспект, който би трябвало да бъде разискван, е въпросът до каква степен регламентите по отношение на прането на пари са съответстващи тук ”, сподели той на конференция.
още по тематиката
От една страна, даже и дребните кредитори са подложени на прецизен надзор, що се касае до прането на пари. От друга обаче, даже огромни покупко-продажби с биткойни за момента се случват без каквито и да било инспекции, уточни Новотни. Според него, това е работа на Европейския съюз, а не на ЕЦБ.

Въпреки че няма публични данни, Австрия наподобява притегля компании, продаващи биткойни, тъй като се счита, че там е относително елементарно да се получи лиценз за работа, сподели Новотни.

„ Имаме индикации, че тук в Австрия имаме по-лека, по-проста регулаторна рамка, в сравнение с в Германия… и затова виждаме и наклонност такива лицензи (за биткойн търговия) да се дават от ден на ден в Австрия ”, разяснява Новотни.

Според него, Австрия би трябвало да затегне регулациите си до равнището на немските разпореждания. „ В последна сметка би трябвало да създадем това на европейско равнище ”, заключи той.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР