Българското председателство на Съвета на ЕС ще положи необходимите усилия

...
Българското председателство на Съвета на ЕС ще положи необходимите усилия
Коментари Харесай

Министър Караниколов откри конференция посветена на Европейски ден на потребителя

Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз ще постави нужните старания за построяването на Цифровия обединен пазар по двете основни за него законодателни оферти в региона на договорното потребителско право, а точно Директива за договорите за даване на цифрово наличие и предложение за Директива на договорите за продажба на артикули.

Това съобщи министърът на стопанската система Емил Караниколов по време на конференция, отдадена на Европейския ден на потребителя “Цифровата икономика-Каква е договорката за потребителите? “, проведена от Европейския стопански и обществен съвет, както и Сдружение „ Активни консуматори “. По време на конференцията се разискваха настоящи въпроси и тематики, свързани с цифровата стопанската система и най-много нейното въздействие върху потребителите.

Министър Караниколов акцентира, че двете законодателни оферти са заложени като един от най-важните цели на Българското председателство и имат за цел унищожаване на главните спънки, свързани с договорното право, затрудняващи трансграничната търговия сред консуматори и търговци.

„ Вярвам, че приемането на предложенията ще способства за увеличение на доверието на потребителите посредством определяне на единни, ясни и хармонизирани правила за даване на цифрово наличие и за продажбата на артикули на европейския пазар “, разясни Караниколов. Той добави, че с тяхното приемане ще се подкрепи укрепването на доверието в цифровата стопанска система в границите на целия Европейски съюз и ще способства доста за икономическия напредък, и за по-доброто действие на Вътрешния пазар.

Икономическият министър съобщи, че Българското председателство ще даде приоритет на работата по законодателен пакет „ Нова договорка за потребителите “, която ще работи в посока реализиране на постоянна и съвременна правна рамка, приспособена към новите пазарни развития, осигуряваща високо равнище на отбрана на потребителите и целяща възстановяване на правоприлагането в региона на отбраната на потребителите, включително и на цифровите им права.

„ Министерството на стопанската система и Комисията за отбрана на потребителите работят интензивно за гарантиране правата на потребителите, повишение на тяхната осведоменост и отбрана на стопански ползи и в цифровия свят “, посочи Караниколов. Той уточни, че наклонността е да пораства броят на хората, които се обръщат към институцията, като за година те надвишават 20 000.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР