Българският национален отбор по волейбол почти беше хванал куклата Дарума,

...
Българският национален отбор по волейбол почти беше хванал куклата Дарума,
Коментари Харесай

От "Дарума" към "руската рулетка": какво предстои за волейболистите по пътя към Токио

Българският народен тим по волейбол съвсем беше хванал куклата " Дарума ", която се връчва на тимовете, спечелили квалификационните шампионати за олимпийските игри в Токио 2020, само че я изпусна и тя се озова в владеене на Бразилия. Сега пътят към Япония става още по-труден.

Волейболните национали изиграха мощен мач във Варна, поведоха с 2:0 и имаха опция за продобиване на дуела. Олимпийският първенец обаче направи цялостен поврат за 3:2 и си подсигурява присъединяване в шампионата.

За България следва втора опция, която ще е още по-трудна. В началото на януари 2020 година националите ще играят в нова подготовка - този път континентална с най-хубавите европейски тимове.

Дежа вю с вяра за друг излаз

Българският тим пропусна игрите в Рио де Жанейро 2016, откакто приключи без триумф европейската олимпийска подготовка в Берлин. Тогава тимовете бяха разпределени в две групи по четири, а българският състав не съумя да излезе от своята група (напред продължиха Франция и Русия).



Сега картината няма да е по-различна - осемте най-хубави тима в Европа, които не са се класирали за Токио 2020, ще спорят единствено за едно място на олимпийските игри.

От европейската конфедерация (CEV) показват, че участниците в шампионата се дефинират въз основа на класирането в европейската класация след опресняването ѝ след Евроволей 2019.

Сигурно е, че в шампионата няма да играят международният първенец Полша, спечелилият от Лигата на нациите Русия, както и Италия, които към този момент се класираха за Токио. Извън тях сега осемте най-предно класирани в ранглистата на CEV са Сърбия, Франция, България, Белгия, Словения, Холандия, Германия и Финландия.

 Радостта на бразилците, които взеха куклата
© fivb.org

Радостта на бразилците, които взеха куклата " Дарума "

" Европейската олимпийска подготовка е едно мини-европейско от най-силните селекции. Сега отиваме да играем " съветска рулетка ", тъй като ще изиграем седем мача за осем дни, само че се надявам да сме здрави и да се подготвим по най-хубавия метод. Трудно е, тъй като бяхме толкоз покрай класиране, само че ни се изплъзна. Всички в тима съжаляват, тъй като имахме опция да създадем нещо огромно, в което доста хора не имаха вяра. Но дано гледаме напред, тъй като има още мачове и време ", сподели диагоналът Цветан Соколов след загубата от Бразилия.

Вълненията от Варна

България постави старания, с цел да мине по директния път към Токио и да се завърне на олимпийски игри след пропуснатия шампионат в Рио 2016. За задачата страната заплати 250 хиляди $ за приемане на семейството в квалификацията.

Фотогалерия: Емоциите във волейболната борба сред България и Бразилия >

Очакванията се оправдаха и след наложителните победи против Египет и Пуерто Рико се стигна до директния мач с Бразилия, който да дефинира спечелилия.

" Да си приказваме, че сме играли мощно в този миг, ще бъде по-скоро търсене на някакъв вид да се утешаваме. Но сега при мен доминира горчивината и огромното отчаяние от пропуснатия късмет да реализираме огромната си цел. Когато минат два-три дни и поотминат страстите, тогава може съответно да проучваме какво тъкмо направихме в този мач. Факт е, че имахме страховит късмет, само че за жалост не успяхме да го осъществяваме ", сподели селекционерът Силвано Пранди.

След края на Лигата на нациите италианецът предприе крайни ограничения и остави отвън състава някои от най-опитните волейболисти, измежду които близнаците Георги и Валентин Братоеви, центъра Николай Николов и диагонала Николай Учиков.

Въпреки огромните промени против Бразилия българският тим сподели положително лице. Титулярен разпределител беше Георги Сеганов, а след травмата на Тодор Скримов във втория гейм като посрещачи действаха Розалин Пенчев и Мартин Атанасов.

" Да, можем да приказваме за израстване, само че в този момент би трябвало да мислим главно какво още би трябвало да подобряваме, върху какво още би трябвало да работим, с цел да подобрим още играта си ", съобщи Пранди.

Основният проблем - изключително след подхванатите от него дейности - е лимитираният брой качествени състезатели. Въпреки това италианецът е позитивно надъхан в седмиците преди Евроволей 2019.

 Отборите, които към този момент се класираха за Токио 2020
© fivb.org

Отборите, които към този момент се класираха за Токио 2020

" Не мога да ви кажа сега какво тъкмо чакам от европейското състезание - аз съм треньор, а не ясновидец, с цел да давам съответни прогнози. За мен е значимо след няколко дни да подготвим листата от състезатели, които ще включа за европейското състезание и да се върнем в залата, където ни чака доста работа. Позитивното за мен е, че към този момент имаме построената основа, върху която да стъпим. От тази позиция съм по-скоро оптимист ", добави Пранди.

Следващото тестване пред българския тим ще е европейското, което ще се организира в четири страни - Белгия, Франция, Холандия и Словения през септември. Първият мач е против Гърция на 12 септември, а останалите противници на националите са Франция, Италия, Португалия и Румъния.

Отборите, които се класираха за Токио 2020: Япония (като домакин), Бразилия, Съединени американски щати, Италия, Полша, Русия и Аржентина.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР