Българският футбол ще запомни 2022 г. като една от най-тъжните

...
Българският футбол ще запомни 2022 г. като една от най-тъжните
Коментари Харесай

2022 г.: Българският футбол преживя разцепление и ново отстъпление

Българският футбол ще запомни 2022 година като една от най-тъжните в историята си. И не толкова откъм резултати, а поради тежкия разлом сред футболните хора в страната - ръководители и почитатели.

 

Свои против свои

Всичко стартира от опита на Димитър Бербатов да организира конгрес на 18 март. В НДК фактически се състоя конгрес, само че в него участваха едвам 76 представители на клубове (11% от всички членове на БФС) - и всичките те гласоподаваха за избирането на Бербатов за президент. За този опит за конгрес своята виновност носи и футболният съюз, защото първо анулира прекомерно късно планувания за същата дата постоянен конгрес, а по-късно - тъй като резервира зала в НДК, която бе употребена от опозиционерите.

БФС незабавно реагира с тежки мерки - изключи от системата си 62 от участвалите клубове, на останалите наложи наказания. Най-голяма санкция имаше за " ЦСКА-София " (15 000 лева.), чийто изп. шеф Филип Филипов получи възбрана да заема управителни постове във футбола за период от 1 година (не че я спазва).

По-късно Софийският градски съд не призна взетите решения на 18 март, само че пък постанови, че БФС би трябвало да възвърне правата на въпросните 62 клуба - нещо, с което Изпълкомът отхвърли да се съобрази. Като претекст бе изтъкнато, че на извършен постоянен конгрес на 20 май делегатите са отказали да върнат отцепниците. Дали отводът е бил по съвет от управата на БФС или от боязън да не последват ориста им (както твърди Бербатов), само че разцеплението е реалност. 62 клуба стопираха да действат - в тях деца изгубиха правото си да упражняват и играят футбол, треньори да упражняват специалността си, а футболисти да вземат участие в шампионати и шампионати. Това не може да бъде целесъобразно с никакви доводи, още повече, че има и мнение на съда в интерес на тези клубове. И не на последно място - по този начин опозицията бе обезкървена.

Какво ще се случва в тази посока през 2023 година може единствено да се гадае. Но се стигна до такава степен, че множеството събития ще зависят от съда. Има немалка възможност и на последна инстанция да бъдат анулирани решенията от конгреса от 12 октомври 2021 година, на който Борислав Михайлов бе определен за пети мандат. Това пък може да наложи нов избирателен конгрес, който всички се надяват да бъде съединителен най-накрая и да не бъде оспорван. За там към този момент се спрягат в общественото пространство други любимци за президент, измежду които не е Михайлов (мениджърът Лъчезар Танев, президентът на ПФЛ Атанас Караиванов, а Бербатов и екипът му също ще пробват сили).

 

На клубно равнище - все по-надолу

Футболът ни от дълго време не е конкурентен на европейската сцена и това отново бе потвърдено през 2022 година Този път имахме единствено един участник в груповата фаза на евротурнир - " Лудогорец ", откакто в предходните две години бяха два - разградчани и " ЦСКА-София ". От своя страна, 11-кратният (вече) отличник не съумя още веднъж в офанзивата си към групите на Шампионската лига, като се " спъна " в " Динамо " (Загреб). Участието в Лига Европа бе почтено, само че и там не бе изпълнена задачата - продължение напред, макар успехите над " Рома " и ХИК. И остана да се пази достойнството в третия по мощ шампионат - Лига на конференцията, където противник в плейофите през февруари ще е " Андерлехт ".

В шампионата бе забавно до един миг поради дребната точкова разлика сред тимовете в първата шестица. Накрая множеството изостанаха, изключително разочароващ бе сривът при " Левски " (за момента шести). Третият - " ЦСКА 1948 ", към този момент е на 8 точки от върха, а и остана без главната " причина " за тази позиция - треньора Любослав Пенев, който напусна и бе заменен от Тодор Янчев. Все отново има някаква конспирация за вътрешно прилагане - за пръв път от 2014 година насам " Лудогорец " (43 т.) няма да зимува на първото място, на което в този момент е " ЦСКА-София " (44 т.).

 

Националите се изложиха и пробват да измият срама

Картината в националния тим не бе по-различна, няма и по какъв начин да е. В началото на годината селекционерът Ясен Петров получи задача да класира тима преди всичко в групата в Лига на нациите и по този начин да гоним класиране за Евро 2024. Вместо това загубихме от Грузия (2:5), поради което Петров си подаде оставката. Завършихме и 1:1 с тоталния новобранец Гибралтар. А в подготовка за тези дуели Петров записа и унизителна загуба с 1:2 от Катар (първа в историята ни от този съперник). И по този начин последователно влязохме в листата с " футболни джуджета ".

БФС реагира с назначение на сърбина Младен Кръстаич за селекционер. Това бе еднолично решение на Борислав Михайлов, в каквато и форма да го обличат от футболния съюз. Кръстаич стартира обнадеждаващо - три следващи победи (5:1 над Гибралтар, 1:0 над Северна Македония и 2:0 в контрола против Кипър). Тимът ни даже се избави от изпадане в по-долната Лига D в Лига на нациите и финишира втори в групата, което все е нещо. Накрая завършихме 0:0 в контрола с Люксембург, които към този момент броим за равни.

От БФС се похвалиха с възхода на държавния отбор. Числата обаче демонстрират застой - завършихме като №71 в международната класация на ФИФА и в края на 2021 година, и в края на 2022 година Но положителната серия в последните мачове надали щеше да е налице, в случай че се бяхме съгласили на контрола с към този момент сегашния международен първенец Аржентина в претенции от тях интервал 25-30 септември (б.р. - мачът ни със Северна Македония бе на 26.IX). Южноамериканците въпреки всичко си откриха противници за тези дати и разрушиха с по 3:0 Хондурас и Ямайка.

Сега следва да се види същинската стойност на наличието на Кръстаич и дали въздействието му върху националите е довело до дълготраен напредък. Между края на март и края на ноември предстоят квалификации за Евро 2024, в които противници ще са ни Сърбия, Унгария, Черна гора и Литва.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР