Български поети с китара спечелиха награди на Международния фестивал за

...
Български поети с китара спечелиха награди на Международния фестивал за
Коментари Харесай

Успех на български артисти в Сърбия

Български поети с китара завоюваха награди на Международния фестивал за изпята лирика Кантфест Белград 2017 година в Сърбия.

Мат Петрарка, американец, който неотдавна живее в София, се класира преди всичко и свири в жанр различен рок, като впечатли публиката с авторската си ария “Run Within”. Втора премия получи Марияна Добрева, опитна певица от Бургас, създател на рок група "Силует ". На четвърто място се подреди младият талантив български музикант Борис Масларски, наследник на известния бард Асен Масларски. Борис завоюва с голяма преднина на първия полуфинал.

Кантфест Белград се състоя за четвърта поредна година в сръбската столица сред 17 и 20 ноември. Конкурсната стратегия включваше 24 актьори от Сърбия, Хърватия, Словения, Босна, Македония и България, които извършиха по две песни в две конкурсни вечери – полуфинал и край. Полуфиналите се организираха в град Индиджа и в Белград. Най-добрите 12 участници бяха включени във финалната вечер, която се провежда и излъчи от сръбската телевизия Studio B. Събитието беше в стила на риалити формати като „ Гласът на България” и “X-Factor”. 4-членно жури в състав Миодраг Якшич (продуцент и издател), Бранимир Локнер (музиковед), Иван Кичанович (поет с китара, победител на Кантфест 2016) оценяваше осъществяванията, а публиката имаше опция да гласоподава с SMS-и. Сред членовете на журито и почетен посетител на фестивала беше българската кънтри певица и журналистка Лили Друмева.

Организатор на Кантфест Белград, който се организира за четвърта поредна година, е известният сръбски издател и стихотворец Миодраг Якшич. В края на септември той беше в София в качеството си на жури на първото издание на интернационалния фестивал Sofia Singer Songwriter Fest, проведен от Лили Друмева. Победителите на софийския фестивал получиха право за присъединяване на Кантфест Белград. Кънтри певицата и журналистка, която бе лидер на гостите от България, беше посрещната с огромно почитание и бе наречена „ музикална легенда” от водещия на сръбската телевизия.

Един голям триумф за България и за културните връзки сред двете страни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР