Българската търговско-промишлена палата извърши допитване до своите членове, във връзка

...
Българската търговско-промишлена палата извърши допитване до своите членове, във връзка
Коментари Харесай

62% са назначените хора с увреждания от фирми

Българската търговско-промишлена палата извърши допитване до своите членове, във връзка след законовите промени за наемането на хора с увреждания. 62% са назначените хора с увреждания от компании.

Припомняме, че на 6 юни 2019 година стана ясно, че работодателите ще могат да получават до 10 хиляди лв., с цел да приспособят работно място за човек с трайни увреждания в трудоспособна възраст.

Малко над 20% е делът на интервюираните, които са освободени от отговорностите да наемат хора с увреждания. Около 14% от работодатели в анкетата оповестяват, че не са наясно дали извършват отговорностите си да назначават хора с увреждания, тъй като заетите не са би трябвало да заявяват това събитие.

Анкетата на БТПП демонстрира, че наемането на хора с увреждания от бизнеса става главно посредством пряк контакт с лицата - тъкмо 50% от компаниите са дали отговор по този начин. При 9% са съдействали сдружения на хора с увреждания, а при 25% Бюрата по труда са обезпечили връзката.

Понякога заетостта на хора с увреждания допуска оборудването на специфични работни места, а резултатите от анкетата демонстрират, че 28% от компаниите разполагат с такива. Над половината от участващите оповестяват, че активността им не разрешава отделяне на профилирани места. Само 8% са показали, че въпреки да имат приспособени места, няма претенденти, които да назначат.

Всяка десета компания е отбелязала, че не разполага със спомагателни средства, с цел да влага и да обособи специфични работни места за хора с по-тежки увреждания.

Компаниите виждат три съществени фактора, които пречат повече хора с уреждания да имат трудова реализация: неналичието на приспособени работни места, недостъпността в градската среда и неналичието на поддръжка и поощряване от обществото.

От друга страна, членове на БТПП оферират и нормативни промени в Наредба № РД 07-6/20.06.2019 година за профилираните предприятия на хората с увреждания - да вземем за пример да има опция предплатено да се употребяват средствата от осигурителни вноски на работодатели, които предстоят да бъдат възобновени от страната.

Предвид това, че хората с увреждания постоянно употребяват болнични, първите три дни, които в този момент се заплащат от работодателите, напълно да бъдат заплатени от държавното обезпечаване - стъпка, която би трябвало да бъде подхваната като цяло за всички обезпечени лица.

Участвалите в анкетата показват разнообразни ограничения, които да спомогнат за трудовата ангажираност на хората с увреждания, като фокусът им е върху позитивни стимулиращи, а не към санкции. От значимо значение е възстановяване на квалификацията и образованието на хората с увреждания, като по този метод ще се разширят и опциите за работа от отдалеченост.

Фирмите показват, че ще бъде потребно в случай че има електронни платформи за връзка сред работодатели и хора с увреждания, искащи да работят. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР