Българската секция на радио Свободна Европа“ ще бъде възстановена. Това

...
Българската секция на радио Свободна Европа“ ще бъде възстановена. Това
Коментари Харесай

По искане на водещи журналисти: Възстановяват радио „Свободна Европа” в България

Българската секция на радио „ Свободна Европа “ ще бъде възобновена. Това значи, че радиото ще се завърне назад в България и Румъния, където излъчваше до преди години. Програмата приключи активността си у нас през 2004-та, а в Румъния през 2008-ма година.
По самодейност на гражданско съдружие „ БОЕЦ “ до американския конгрес бе изпратено писмо от седем водещи български публицисти, измежду които и Огнян Стефанов. В него се настояваше за възобновяване на редакцията.

„ През последните десетилетия жителите на България живеят в изискванията на фасадна народна власт. Разделението на управляващите е условно. Парламентът е със скандално ниски равнища на публично доверие. Той действа все по–видимо под диктата на ръководещата партия ГЕРБ и нейния водач Бойко Борисов. В ролята на министър председател и глава на изпълнителната власт той съумя – очевидно или не - да си присвои голям брой пълномощия и контролни функционалности, включително и над службите за сигурност. В ход е намаляване на институциите и определяне на едноличен властнически режим. Този развой на разпродажба на демокрацията е придружен от опити за политико–олигархична окупация на правосъдната система и фрапантна корист с безконтролната прокуратура, построена по сталинистки модел.

Неависими медии на процедура не съществуват. Непримиримите жители, свободните публицисти и честните и самостоятелни магистрати са подложени на репресии и напън. Над тях се правят набези, побои, покушения и правосъдни преследвания поради смелостта им да се борят против властта на мафията и куража им да споделят Истината. Прокуратурата, отпред с основният прокурор Сотир Цацаров, е превърната в бухалка за поръчкови саморазправи, а публичните медии и институции по насила се държат като нейни слуги”, написаха тогава до Конгреса публицистите.

Те се аргументират още, че страната ни е на 111 място по независимост на словото – последна измежду всички страни в Европа. За съпоставяне, през 2006 година същата организация поставяше страната на 36 място.

„ Фактически, не може да се приказва въобще за битие на свободни медии у нас – с доста малко изключения те са елементи от корпортивно-политически структури и притежателите им ги употребяват като оръжия един против различен, обединявайки се само в напъните си да задушат всеки опит за изложение на свободно мнение”, написаха публицистите.

" Надяваме се по-специално, че нашите репортажи, осъществени от локални публицисти, ще оказват помощ за израстването на свободните медии, ще промотират демократичните полезности и институции и ще поддържат полемиката за участието в НАТО, Европейски Съюз и западните организации. Чакаме с неспокойствие да си партнираме с самостоятелни локални медии и с гражданското общество ", разяснява пък президентът на медията Томас Кент.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР