Българската публична група Еврохолд и застрахователният ѝ подхолдинг Евроинс иншурънс

...
Българската публична група Еврохолд и застрахователният ѝ подхолдинг Евроинс иншурънс
Коментари Харесай

Еврохолд заплашва Румъния с международен арбитраж заради отнетия лиценз на Евроинс

Българската обществена група " Еврохолд " и застрахователният ѝ подхолдинг " Евроинс иншурънс груп " (ЕИГ) имат намерение да заведат иск в интернационален арбитраж против румънското държавно управление. Причината е на най-голямото застрахователно сдружение в групата - " Евроинс Румъния ", което до тогава беше водач на пазара в прилежащата страна. От компанията оповестиха, че към този момент е изпратено " съобщение за спор " (Notice of Dispute) на румънската страна, което е първа стъпка от арбитражната процедура.

Тя обаче не е наложително да продължи, като от " Еврохолд " слагат като изискване разногласието да бъде позволен групата да бъде " съответно обезщетена за претърпените загуби ". " Ако не реализираме задоволително съглашение в рационален период, ще защитим инвестицията си посредством интернационален арбитраж ", гласи публикуваният формален откъс на Тодор Данаилов, изпълнителен шеф на ЕИГ. Сума за вероятно обезщетение не е посочена, само че се споделя, че искът би бил за най-малко 500 млн. евро. Досега през миналата над половин година румънските управляващи не са посочили изключително предпочитание за договаряния и разговор. Пореден интернационален опит Това не е първият път, в който " Еврохолд " се пробва да изведа проблема си в Румъния, който тя разказва като, на интернационалната сцена. Още при експлоадирането на спора с тамошния небанков регулатор ASF българската група изиска самостоятелни инспекции от европейския EIOPA, както и от Европейска банка за възстановяване и развитие, която е вложител в ЕИГ. Лицензът обаче беше лишен, като и българската Комисия за финансов контрол за дейностите на румънските си сътрудници постфактум, което е проблем, защото тя е водещ регулатор на групата.

По-късно се разбра, че EIOPA въпреки всичко е произвела отчет на 28 март и той очевидно не е бил в интерес на " Евроинс Румъния ", защото пред Апелативния съвет на Европейските надзорни органи (ESA), както и го нападна в Съда на Европейски Съюз. Темата е повдигана и през депутати ( и ) в Eвропейския парламент, както и пред.

Сега от ЕИГ акцентират като мотив и че съгласно тях въпросът с " Евроинс Румъния " може да разклати стабилността на целия осигурителен пазар на Европейски Съюз. " Порочните практики, прилагани от актуалното управление на румънския финансов регулатор против Евроинс Румъния, касаят необятно употребявани, одобрени и утвърдени презастрахователни способи. Ако използването на тези незаконосъобразни практики продължи и казусът не бъде решен, това ще сътвори казус с тежко и пагубно влияние върху цялата застрахователна и презастрахователна промишленост в Европейски Съюз ", декларира Тодор Данаилов.
Реклама
Досега обаче дипломатическият напън на " Еврохолд " не създава необикновен резултат. А даже и към румънските управляващи за решение на проблема не промени нещо в хода на несъстоятелността на " Евроинс Румъния ". Новата линия на отбрана Арбитражът несъмнено е алтернатива за българската група, въпреки че това несъмнено няма да е елементарно, бързо и на ниска цена решение. От известието излиза наяве, че " Еврохолд " и ЕИГ ще бъдат съветвани в процеса от водещата интернационална правна адвокатска фирма Pinsent Masons, която има 27 офиса на 4 континента, както и от " Джингов, Гугински, Кючуков и Величков " (ДГКВ), едно от огромните и реномирани адвокатски сдружения в България.

Извън това шоковият (румънското сдружение представляваше към ⅙ от бизнеса му) наподобява няма да е пагубен. Fitch, която беше сложила рейтинга на компанията и на българския й осигурител под наблюдаване за намаляване, го резервира без смяна на B+ със постоянна вероятност. Към средата на 2023 година консолидираните доходи на холдинга, който с изключение на в застраховането е фокусиран и в енергетиката след покупката на активите на ЧЕЗ в България, порастват минимално до 2.13 милиарда лева, само че облагата скача до 243 млн. лева по отношение на 73 млн. лева година по-рано, а в случай че съпоставката е с продължаващите действия през 2022 година, тя е била едвам 10 млн. лева Върху това позитивен резултат имат и счетоводните интервенции към прехвърлянето на запасите на " Евроинс Румъния " в българското ЕИГ Ре.

В същото време " Ероинс " даже още веднъж погледна към Румъния с планове да прави активност посредством европейския паспорт на българския си лиценз. Както и посредством новорегистрирано дъщерно сдружение в Румъния PHOENIX MGA SERVICES S.R.L., което съгласно предмета му на активност ще прави бизнес съвещания.
Свързани публикации " Лев инс ", или светлата страна на Алексей Петров 17 август 2023, 12:01 Румънската злополука на " Евроинс " 24 март 2023, 06:31
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР