Българската банкова система отчита 641 млн. лв. печалба към април,

...
Българската банкова система отчита 641 млн. лв. печалба към април,
Коментари Харесай

Печалбата на банките към април е 640 млн. лв. и още се движи по рекордна траектория

Българската банкова система регистрира 641 млн. лева облага към април, което е с 32% над регистрираното за същия интервал на 2021 година и най-висока стойност изобщо за първите четири месеца на годината. Това се случва, макар че съответно за април финансовият резултат е едвам 72 млн. лева - най-слаб от началото на годината и с 46% под регистрирания в същия месец на предходната година.

Засега повода за утежняването на представянето наподобява са по-скоро изолирани еднократни резултати, в сравнение с трайна смяна в средата. Такава обаче занапред може да се чака, както заради влошаващите се вероятности пред стопанската система, по този начин и поради предизвестения завършек на ултраразхлабената паричната политика в еврозоната. Преди лихвеното стягане

За това, че банковият бранш към момента се носи по инерцията на попътните ветрове, приказва, че не се вижда отрицателна динамичност при главните приходоизточници. Нетният лихвен приход за април е 244.7 млн. лева, до момента в който средномесечно за януари - март индикаторът сочеше малко над 240, а за предходната година - под 230 млн. лева Сумарно за четирите месеца сумата е 966.5 млн. лева, или с над 75 млн. лева повече от регистрираното за аналогичния интервал на 2021 година
Реклама
Нетният приход от такси и комисиони е 116.2 млн. лева, което е трета най-висока месечна стойност след тези от предходния март 2022 и от декември 2021 година, който обаче обичайно е килнат нагоре от празничната интензивност. С струпване от началото на годината сумата по това перо е 448 млн. лева, като и от тук идват близо 75 млн. лева повече доход за банките.

Както всекидневно при започване на годината позитивно въздействие носят и приходите от дивиденти, които тази година са с 93 млн. лева повече до 188 млн. лева Тук резултатът е главно от разпределянето на годишните резултати от дъщерни сдружения на двете най-големи банки в страната - Уникредит Булбанк и ДСК. Този резултат обаче се изчерпва нормално в границите на първите 3-4 месеца на годината според от провеждането на общите събрания, тъй че осъществените 641 млн. лева облага не могат просто да се екстраполират напред.

Отделно в идващите месеци евентуално покачващите се лихви ще стартират да натежават на оперативното показване на банките. Очакваното повишаване евентуално относително бързо ще се придвижи в по-високи лихви по депозитите, което ще вдигне разноските на банките. Голяма част от заемите също са с плаващ лихвен %, тъй че вероятно би трябвало да последва повишаване и на приходите, което да компенсира оскъпеното финансиране. Това обаче всекидневно се случва с известно закъснение - най-често референтните лихвени проценти на банките се преизчисляват два пъти годишно. А и настрана покачването на лихвите разумно създава и повече необслужвани заеми. Априлско захлаждане

Слабият резултат за месеца се дължи точно на повече хранителни запаси и обезценки, които биха могли да се поясняват като начало на утежняване на портфейлите. Обезценките за април са над 52 млн. лева, което въпреки и сензитивно повече от регистрираните предходните няколко месеца е съпоставимо със средномесечните равнища от 2021 година Сумарно от началото на годината загубите по тази линия доближават 153 млн. лева, като въпреки всичко са с 19 млн. лева по-малко от тези за януари - април на предходната. Засилването през април може да се изясни и с първите резултати от изтеклия в края 2021 година мораториум, където след три месеца просрочие, неуспелите да се върнат към обслужване заеми са станали официално нередовни.
Реклама
По-любопитен миг са регистрираните 43.5 млн. лева хранителни запаси, които са по-рядко употребяваният канал за счетоводно признание на предстояща загуба. Например през него предишните години ББР залагаше хипотетичните си проблеми към държавните антиковид ограничения, осъществени през нея - безлихвени потребителски заеми и фирмени гаранции. Сега разбивката демонстрира, че целият резултат идва от групата задграничните клонове, които са едвам седем на брой най-вече по-бутикови и профилирани институции - множеството в корпоративно обслужване, както и BNP Paribas Personal Finance, която отпуска потребителски заеми. Именно тя генерираше по-голямата част от облагата на клоновете, която след провизиите през април се трансформира в 21.6 млн. лева загуба.

Извън това банковите активи не престават да порастват и за месеца прибавят към 0.3% до 141 милиарда лева Кредитите за семейства нарастват с съвсем 400 млн. лева до 30.76 милиарда лева, а фирмените - с малко под 110 млн. лева до 42.22 милиарда лева При депозитите мощният растеж при пазара на дребно се резервира - нови 732 млн. лева, или 1.06% за месец до 69.5 милиарда лева, до момента в който при фирмените има стесняване със 138 млн. лева Собственият капитал се намалява с 452 млн. лева до 16.3 милиарда лева, което се дължи главно на разпределените дивиденти от някои от огромните банки към централите им.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Николай Стоянов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР