Турция планира да продължи да намалява зависимостта си от внос

...
Турция планира да продължи да намалява зависимостта си от внос
Коментари Харесай

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Турция възнамерява да продължи да понижава зависимостта си от импорт на сила и ще влага 100 милиарда $ във възобновима и чиста сила през идващите 10 години. Това заяви министъра на финансите Мехмет Шимшек по време на присъединяване в локалния стопански конгрес Улудаг, предава проправителственият в. „ Сабах “, представен от Българска телеграфна агенция. 

През идващите 10 години ще бъдат вложени 100 милиарда $ във възобновима сила. Това ще се отнася и за нуклеарната сила, защото нуклеарните електроцентрали са приети за източници на чиста сила. С стартирането в употреба на атомни електроцентрали зависимостта ни от непознати запаси ще бъде в допълнение понижена, сподели Шимшек. 

Много е значимо и належащо да се трансформира енергийният бранш. През 2022 година Турция е платила за импорт на природен газ и нефт 97 милиарда $. Миналата година тя заплати 70 милиарда $. Турция обаче разполага с природен газ и петрол. През идващите години ще покрием 25 на 100 от потребностите си от природен газ и петрол със лични сили, посочи министърът. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР