България вероятно ще поиска отмяна на част от пакета Мобилност

...
България вероятно ще поиска отмяна на част от пакета Мобилност
Коментари Харесай

България обмисля съдебно оспорване на част от пакета "Мобилност"

България евентуално ще изиска анулация на част от пакета " Мобилност " пред Съда на Европейски Съюз, в случай че не се стигне до компромис по най-спорните въпроси. Това заяви евродепутатът Петър Витанов (Алианс на социалистите и демократите) пред EURACTIV България. Той непрекъснат член на транспортната комисия в Европейския парламент.

Във вторник Комисията по превоз в Екологичен потенциал даде зелена светлина за започване на договарянията сред Народното събрание, Европейската комисия и страните членки по разпоредбите за промяна на транспортния бранш в Европейски Съюз. Триалогът ще стартира на 1 ноември и ще се води от новата Европейска комисия. Целта е да се реализира компромис по разпоредбите, станали известни като " пакета Макрон ".

Шест страни се опълчват на част от измененията – България, Румъния, Полша, Унгария, Латвия и Литва. Пакетът " Макрон " вкарва нови правила за командированите водачи, измежду които по-високо минимално възнаграждение и регламентиране на времето за почивки в хотели. Най-спортният въпрос е за връщането на празните камиони в страната им на генезис един път на всеки четири седмици. Това ще попречи на транспортните компании от Централна и Източна Европа да дават услугите си на богатия вътрешен пазар на Западна Европа, така наречен " каботаж ".

Шестте страни поддържат позицията, че задължението за връщане на празните камиони ще е противозаконна протекционистка мярка, която визира съществено фирмите от техните страни, води до загуба на работни места, по-голяма икономическа емиграция и опонира на правото на Европейски Съюз. Българските представители са едни от най-гласовитите съперници на пакета " Макрон ". Петър Витанов разяснява, че българското държавно управление и локалният транспортен отрасъл би трябвало да позволен взаимни отстъпки с някои от измененията, с цел да бъде контрактувана анулацията на най-спорните оферти.

" Връщането на празния камион (в страната по произход) опонира на главен принцип на Европейски Съюз – свободното придвижване на артикули и капитали. По мнение на експерти тази мярка може да бъде оспорена в Съда на Европейски Съюз и би паднала ", споделя Петър Витанов. По този въпрос българските евродепутати и българското държавно управление са единни. " Това е национална позиция ", прецизира Витанов.

Това значи, че България може да стартира договарянията за търсене на компромис със опасност за предаване на съд. " Няма по какъв начин да задължиш някой да отиде някъде другаде. Противоречи на свободния пазар ", споделя Витанов.

Защита на екологията

Шестте страни ще нападат пакета " Мобилност " и с екологични причини. Връщането на празния камион в страната му на генезис не би спомогнало за битката с нездравословните излъчвания и няма икономическа логичност.

По време на договарянията ще се изиска разработване на оценка за влияние на предлаганите ограничения – по връзки на стопанската система и трудовия пазар, както и във връзка с въздействието му върху климата.

Има червени линии, които не можем да се съгласим да прекрачим, разяснява преди седмица българският транспортен министър Росен Желязков след срещата си отрасловите министри на едномислещите страни по пакета " Мобилност ", която се състоя на 20 септември в Брюксел.

Проблемът е, че България към момента не е изработила позицията си за вероятните взаимни отстъпки, тъй като локалният транспортен отрасъл е срещу съвсем всички нови правила в пакета " Макрон ". Други страни към този момент имат по-фокусирана позиция. Полша се афишира основно против задължението за връщане на празните камиони.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР