Изборът на Сливенски митрополит е важен, за да се пристъпи

...
Изборът на Сливенски митрополит е важен, за да се пристъпи
Коментари Харесай

Доц. Костадин Нушев: Изборът на Сливенски митрополит е важен, за да се пристъпи към патриаршеския избор

Изборът на Сливенски митрополит е значим, с цел да се пристъпи към патриаршеския избор. Не може да има повърхностен кворум в Светия синод, защото уставната норма изисква тримата претенденти за избор от Патриаршеския изборен събор да бъдат излъчени от квалифицирано болшинство. Това сподели нощес доцент Костадин Нушев от Богословския факултет на Софийския университет в предаването „ Говори в този момент " по Българска национална телевизия.

Процедурата по желание на Сливенски митрополит върви към своя свършек. В утрешния ден следва вторият стадий - каноническият избор, който се прави от архиереите на Светия синод, изясни той. „ Можем да приказваме за известно усмиряване, защото епархийските гласоподаватели бяха същите 42-ма, дали своят вот и първия път, не е имало замяна измежду тях. Не е имало неявяване, сведен кворум или саботиране с невалидни бюлетини. Може да се каже, че двамата излъчени епископи показват волята на епархийските гласоподаватели и следва да забележим църковния каноничен избор за митрополит ", разясни доцент Нушев.

За избора на български патриарх е належащо да има цялостен състав на Светия синод.

Според него тримата митрополити, измежду които ще се състои изборът за български патриарх, са митрополит Николай, Варненският митрополит Йоан и Врачанският митрополит Григорий. „ Мисля, че те са най-вероятните претенденти. Митрополит Йоан сполучливо се оправи със задачата, която му беше предоставена от Синод, да провежда като наместник-предстоятел избора за Сливенски митрополит. Той е добър, рационален, уравновесен митрополит. Той е умел митрополит и е бил викарен свещеник на Софийския митрополит. Митрополит Григорий пък се употребява от доверието на Синода и сега е наместник-предстоятел на Синода. На него е предоставено да управлява делата на българската патриаршия в този временен интервал, в който се провежда и избор за Сливенски митрополит, следва да се провежда и патриаршески избор. И той се оправя добре, с типичната за него сдържаност, балансираност, дипломатичност. Митрополит Николай е най-интересният проблем. Той съобщи, че не би желал кандидатурата му да се издига, единствено че виждаме, че той също е много деен. Той е самобитен водач на една от групите измежду митрополитите. Не е изключено някой от митрополитите да повдигнат неговата кандидатура ", изясни доцент Нушев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР