„България произвежда чудесни продукти със защитени географски указания – мед,

...
„България произвежда чудесни продукти със защитени географски указания – мед,
Коментари Харесай

ЕК към Иво Христов: Още два български продукта могат да бъдат с приоритет в износа на ЕС

„ България създава чудесни артикули със предпазени географски инструкции – мед, вино и други – които към момента не са обект на задоволително деен експорт отвън Европейския съюз.

Именно по тази причина включихме някои от тях в новия лист с обичайни за страните артикули, които получават отбрана на китайския пазар по силата на съглашението сред Европейския съюз и държавното управление на Китайската национална република по отношение на географските инструкции. “

Това съобщи в отговор на въпрос, насочен от българския евродепутат Иво Христов, Джон Кларк, шеф на отдел „ Международни връзки “ към Главна дирекция „ Земеделие и развиване на селските региони “ на Европейската комисия и основен договарящ от страна на Европейска комисия по съглашението с Китай.

„ От отговора на господин Кларк излиза наяве, че скоро България може да включи странджанския манов мед и горнооряховския суджук в актуализирания лист с географски инструкции на артикули на хранително-вкусовата индустрия на Европейски Съюз.

По същия метод китайски артикули ще бъдат предпазени в Европейски Съюз, с което се подсигурява взаимно ценене на най-хубавите артикули от двете селскостопански обичаи “, разяснява Иво Христов след съвещанието на Комисията по рибно стопанство в Екологичен потенциал (PECH).

Христов е член на комисията и съдокладчик по изготвяното ѝ мнение по отношение на съглашението сред Европейски Съюз и Китай.

През юли Съветът одобри решения за подписването на съглашението сред Европейския съюз и държавното управление Китай по отношение на географските инструкции. Това е първото значимо двустранно комерсиално съглашение, подписано сред Европейски Съюз и Китай. Четири години след влизането в действие на съглашението обсегът му ще бъде уголемен, тъй че то да включи още 175 географски инструкции от двете договарящи се страни. Споразумението също по този начин съдържа механизъм за прибавяне на спомагателни географски означения след това.

По време полемиката с Джон Кларк Иво Христов повдигна три въпроса, свързани с географските инструкции:

- какво става с продуктите на Англия, които в този момент са включени в листата и ще бъдат ли сменени с артикули на ЕС;

- могат ли към този момент регистрирани артикули, които не попадат измежду тези 275 европейски географски означения, да бъдат добавени на по-късен етап;

- ще има ли трети огромен лист с артикули или те ще бъдат обсъждани поединично.


Според отговора на Кларк за 2021 година е планувано да бъде разисквана с Китай замяната на тези 5 продукта на Англия с артикули от страни членки на Европейски Съюз.

Комисията има намерение да постави старания да насърчи по-новите страни членки (от Източна и Централна Европа) да имат свои артикули със предпазени географски означения.

Продукти, които са регистрирани, ще могат да бъдат добавяни, като за задачата производители ще могат непосредствено да се обръщат към Съвместния комитет по това съглашение.

Към момента България има единствено 3 продукта с географско обозначение при храните: българско розово масло, странджански манов мед и горнооряховски суджук.


Две предпазени географски инструкции имат български виновност – „ Горнотракийска равнина “ и „ Дунавска низина “.

ЗГУ „ Българско розово масло “ и виновността към този момент са включени в листата със 175 географски означения към комерсиалното съглашение с Китай.

В ход е и процедура по отбрана и на българското кисело мляко и българското бяло саламурено сирене, което също има капацитет за експорт на китайския пазар.

Когато тя завърши сполучливо, страната ни може да изиска прибавянето и на тези артикули в съглашението с Китай, което ще им обезпечи отбрана от фалшификати и опция за повече видимост в азиатската страна.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР