България отбелязва 185 години от рождението на Васил Левски. Кулминацията

...
България отбелязва 185 години от рождението на Васил Левски. Кулминацията
Коментари Харесай

Вечна слава на великия карловец! Радев със силни думи за Левски

България отбелязва 185 години от рождението на Васил Левски. Кулминацията на честванията е в родния град на Апостола Карлово. Президентът Румен Радев одобри почетния строй, а преди минути над града имаше тържествена заря.

„ На днешната дата тук се ражда Васил Иванов Кунчев. Своя земен живот той трансформира в служение на идеята, която разказва той в писмото си към Каравелов: „ Българите да живеем свободно в земята си, там, гдето живее всеки българин - в България, Тракия и Македония ", съобщи Радев.

„ За Левски знаем доста, само че постоянно остава възприятието, че нещо от неговата персона остава прикрито за нас - спорим за неговата година на раждането му, търсим истината за измяната и не знаем къде почиват костите му. Наричаме Левски светец на националната гражданска война и както се случва постоянно при светците, ориста забулва някои обстоятелства от житието, с цел да открои великият му смисъл. Защото, с цел да разберем Левски не е задоволително да четем просто биографичните информации. Той би трябвало да бъде почувстван и претърпян, с цел да разберем Апостола - би трябвало да усетим смразяващия мраз по зимните пътеки, да утаим с Ботев в румънската воденица гневът против затворените порти и малодушието, да усетим какво е да се борим с интригите и измените на братята, за чиято независимост си заложил личния си живот, да преживеем самотата на индивида, отвред гонен и всякъде признат, отказал се от дом и семейство в името на своята концепция. Да усетим в нас най-малко парченце от нравствената мощ на Апостола, който ранен, окован, изправен пред бесилото, нищо и никого не издаде, вярвайки, че националната гражданска война ще победи най-после в мозъка и сърцата на българите и те ще извървят пътя на свободата ", добави той.

„ Дори през днешния ден всички ние се оказваме неспособни да обединим напъните си, тъй като до простите истини се стига след дълъг път на морално съзряване и примирение. Това е пътят пред всеки от нас и пред народа ни. Това е и избавителният път за България. Вечна популярност на великия карловец! ”, сподели още президентът.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР