България няма да дава тежко въоръжение на Украйна, а Министерството

...
България няма да дава тежко въоръжение на Украйна, а Министерството
Коментари Харесай

Военният министър остава консервативен при даването на оръжие на Украйна

България няма да дава тежко въоръжение на Украйна, а Министерството на защитата ще подходи " извънредно консервативно " при оценката за вероятната техника, която да замине за Киев.

Това разяснява в коридорите на Народното събрание служебният боен министър Димитър Стоянов . По време на коментара му пък течеше гласуването на първо четене за предоставяне на военна помощ за Украйна, което беше подкрепено от болшинството в залата.

" Домашното, което ние ще си подготвим, ще бъде извънредно консервативно и това е подбудено от член 9 от Конституцията, където ясно е записано, че Въоръжените сили са поръчител за сигурността, териториалната целокупност на страната и суверенитета й. Тази консервативност произлиза и от член 3 на Вашингтонския контракт, в който е записан, че всяка една страна (от НАТО) би трябвало да поддържа личен защитителен капацитет ", сподели главата на силовото ведомство.
 Народно събрание реши: Изпращаме военна помощ на Украйна Обновена
Народно събрание реши: Изпращаме военна помощ на Украйна

Над три часа депутатите спориха оголваме ли се, в случай че свалим старите руски доспехи

Какво оръжие можем да дадем на Украйна, към момента остава неразбираемо, ще се прави разбор.

" В конкретика може да се влезе единствено, когато създадем разбор ", отговори министърът на въпрос на.

Едно е ясно обаче - няма да даваме тежко въоръжение от вида на зенитно-ракетни Противовъздушна отбрана комплекси, увери той.

" За да бъдат дадени, преди този момент би трябвало да има заместващи платформи. Интересно е, че когато говорихме за заместващи платформи, политиците извънредно настървено се нахвърлиха на Министерството на защитата за какво желаеме това, за какво е належащо. Ето по тази причина е належащо, би трябвало при нас да дойдат първо тези платформи, с цел да се освободим от остарялото съветско въоръжение. А като приказваме за остаряло съветско въоръжение, належащо е да се регистрира каква техника получават останалите страни. Тя не е по-нова. Но въпреки всичко тя е западна, съвместима с НАТО ", посочи Стоянов.

МО разполага с непотребна техника като излезлия от въоръжение вертолет Ми-24, оповестена за обмен. Именно от там може да пристигна въоръжението, което да предоставим на Киев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР