България е близо до споразумение за продажба на два руски

...
България е близо до споразумение за продажба на два руски
Коментари Харесай

WSJ: Киев е близо до ядрена сделка със София в удар срещу руското влияние

България е покрай съглашение за продажба на два съветски нуклеарни реактора и друго сериозно съоръжение на украинската държавна компания за атомна сила, до момента в който Европа се пробва да отдръпна въздействието на Москва върху енергийните доставки на континента, написа The Wall Street Journal през днешния ден.

Изданието отбелязва първото посещаване на украинския президент Володимир Зеленски в София след нахлуването на Русия в страната му, добавяйки, че част от задачата на визитата е евентуалната договорка. Днес България и Украйна подписаха меморандум за съдействие в енергетиката.    WSJ разгласява материала си, откакто през днешния ден Народното събрание разпореди на министъра на енергетиката да организира договаряния с министъра на енергетиката на Украйна или негов представител за продажба на оборудването, предопределено за неизпълнения план АЕЦ " Белене ". Решението беше признато със 155 гласа „ за “ и 57 „ срещу “.
Депутати от ГЕРБ-СДС, „ Продължаваме промяната-Демократична България “, Движение за права и свободи и „ ИТН “ поддържаха решението. " Против " гласоподаваха от „ Възраждане “ и „ Българска социалистическа партия за България “.   Според признатото решение продажната цена не може да бъде по-ниска от тази, която България платила за оборудването - близо 1,2 милиарда лв.. Предвижда се договарянията да се проведат в 60-дневен период от влизането в действие на решението. Министърът на енергетиката следва да осведоми Народното събрание за подхванатите дейности и съответните резултати от извършените договаряния.   С днешното решение на Народното събрание се анулира предходно решение на Народното събрание от 7 юни 2018 година за обновяване на дейностите по търсенето на благоприятни условия за създаване на АЕЦ „ Белене ” взаимно със стратегически вложител, на пазарен принцип и без даване на държавна гаранция, посредством обособяване на активите и пасивите за плана АЕЦ „ Белене ” в настрана планово сдружение.

Ако договорката се реализира, тя ще означи първия път от началото на войната в Украйна, в който създадено в Русия съоръжение за нуклеарна сила се употребява за подкрепяне на увеличението на производството на сила за Киев, разяснява WSJ.   Американското издание прибавя: „ Фактът, че България, някогашна руска сателитна страна, която от дълго време е в другарски връзки с Москва, обмисля договорката, е знак за това какъв брой съветското въздействие е ерозирало в източните страни на Европейския съюз. “   Тъй като Украйна ще би трябвало да заплати сметката, един от разновидностите, обсъждан сред български и американски публични лица, е Съединени американски щати да оказват помощ, написа още WSJ, цитирайки свои източници.    Това може да включва разпределяне на средства от страна на Съединени американски щати на Енергоатом, който по-късно да заплати на българския си сътрудник. Друг вид, който се преглежда, е България да вземе миноритарен дял в украинската атомна електроцентрала Хмелницки, където би трябвало да бъде конфигурирано оборудването, разяснява изданието.

Посолството на Съединени американски щати в София не е дало отговор на запитването на WSJ за коментар. От Енергоатом са отказали коментар.   (Междувременно се появи и инфромация, че Украйна може да употребява парите, които Европейският съюз ѝ дава, с цел да купи българските нуклеарни реактори. Това гласи изказване на представителя на Европейската комисия Ерик Мамер, представен от БГНЕС. " Възможно е подкрепяне от Европейски Съюз плюс регулация за Украйна като макрофинансова помощ, част от помощта за макроикономиката на Украйна. Това е част от плануванаъа помощ от Европейски Съюз за Украйна в размер на 1,5 милиарда евро целогодишна помощ ", споделя формалният представител на Европейска комисия в деня на визитата на Зеленски в България. Той показва, че зависи от Киев по какъв начин ще употребява средствата. Страната би могла да ги употребява и по линия на съдействието с България в региона на нуклеарната сила. " Останалото зависи от двустранните въпроси сред Украйна и България ", разяснява Ерик Мамер).   След срещата си с българския министър председател Николай Денков Зеленски туитна, че „ енергийната самостоятелност и стабилността на пазара са част от архитектурата за сигурност на всяка страна “.

Сьогодні ми з паном Прем’єр-міністром Ніколаєм Денковим провели дуже змістовні переговори. Увесь комплекс наших відносин – і, звичайно, передусім безпекових. Дякую за оборонну допомогу!

Обговорили нашу енергетичну співпрацю. Енергетична незалежність та стабільність ринків є… pic.twitter.com/nDojz6Gaja
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) July 6, 2023
АЕЦ " Белене " се трансформира в гореща тематика в България,  разграничена сред тези, които търсят по-тясна интеграция със Запада, и тези, които желаят да засилят културните и стопански връзки с Русия, написа още WSJ, добавяйки и информацията за днешното решение на българския парламент, провокирало „ рецензии от страна на две огромни промосковски опозиционни партии “.
Енергийният пейзаж на Европа се промени до неразбираемост, откогато Москва нахлу в Украйна предходната година, като Русия, в миналото най-големият снабдител на сила в района, в този момент е съвсем изтласкана от доходоносния пазар. Миналата година Европейски Съюз понижи вноса на съветски нефт, газ и въглища, показва още WSJ.   Самата България разчиташе на Русия за множеството си газови доставки преди началото на нашествието през февруари 2022 година, прибавя изданието.  В материала е представен Мартин Владимиров, шеф на програмата за енергетика и климат в Центъра за проучване на демокрацията, основан в София мозъчен концерн. " Проектът Белене беше основен инструмент за одобряване и разширение на съветското въздействие в българския политически и стопански хайлайф ", споделя той. 
Сега „ договорката демонстрира по какъв начин енергийното въздействие на Русия в Европа понижава бързо “, показва Владимиров. Сделката също по този начин е „ част от по-голяма западна тактика за вкарване на украинския енергиен пазар в европейската орбита “, прибавя специалистът от Центъра за проучване на демокрацията. 

За Украйна, която работи по завършването на два енергийни блока в атомната си централа Хмелницки в западната част на страната, оборудването ще запълни празнота в нейното оборудване, проектирано от Съветския съюз, и ще помогне на Киев да разшири износа си на електрическа енергия към Европа. Украйна възобнови този експорт напролет на 2023 година, откакто Москва се опита и не съумя да унищожи енергийната ѝ инфраструктура с ракетни и дронови офанзиви.
Украинските нуклеарни техници към този момент са подготвени да употребяват съоръжение, създадено в Русия, показва още WSJ и цитира Делян Добрев от ГЕРБ, по чиито думи „ след началото на войната в Украйна построяването на електроцентрала с това съоръжение стана [политически] невероятно ” в България. „ Украйна „ има потребност от оборудването, което имаме. Това е съвършено съвпадане ”, споделя още Добрев. 
Русия от дълго време употребява водачеството си в световната нуклеарна верига за доставки, с цел да усили въздействието си по света. Страната обезпечава извънредно значими доставки на гориво, в това число към 46% от международния потенциал на обогатен уран, съгласно Световната нуклеарна асоциация. Съединени американски щати са един от най-големите клиенти на Русия на обогатен уран, показва WSJ.
В България договорката ще означи края на нуклеарното партньорство с Москва, което оформя нейната енергийна политика в продължение на десетилетия и свързваше по-тясно страната с Кремъл, написа изданието.
Работата по АЕЦ " Белене " е спирана и подновявана няколко пъти от 80-те години на предишния век. Западните държавни управления го подлагаха на критика като механически и търговски неверен план, който ще обвърже България за десетилетия с съветските енергийни доставки, показва още WSJ.
Руският президент Владимир Путин от дълго време се стреми да употребява раздялите в по-бедния източен фланг на Европа, употребявайки боеприпас от принадлежности – в това число агитация, стопански напън, хакерство и политически уловки – за практикуване на въздействие и дискредитиране на Запада.
Тази тактика откри плодородна почва в България, най-бедната членка на Европейски Съюз във връзка с БВП на глава от популацията, която от епохи споделя дълбоки исторически и стопански връзки с Русия. Москва отхвърля да е упражнявала непозволено въздействие, показва още WSJ.
След нашествието българските оръжейни производители станаха огромни експортьори за Украйна, нормално посредством медиатори в Словакия и Полша, написа още WSJ и напомня, че в края на предходната година българският парламент реши публично да изпрати военна поддръжка на Киев.
Новото държавно управление, формирано предишния месец, даде обещание да усили тази поддръжка, прибавя американското издание.  
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР