Подобно на COVID-19, коклюшът и ваксината срещу него също попаднаха

...
Подобно на COVID-19, коклюшът и ваксината срещу него също попаднаха
Коментари Харесай

Ваксината срещу коклюш е в епицентъра на дезинформационна вълна

Подобно на COVID-19, коклюшът и имунизацията против него също попаднаха в огромна дезинформационна вълна.

Кой лъже и какви са обстоятелствата?

Заедно с растежа на инфектирани с коклюш у нас през последните дни, лавинообразно порастват и тайните теории за болестта. Сред тях – че " още веднъж ни пръскат с вируси ". Или даже, че протичащото се е поради пустинния прахуляк от Сахара във въздуха.

Най-много обаче са погрешните изказвания, свързани с имунизацията против коклюш. В обществените мрежи нейната сигурност се слага под подозрение. Научните данни обаче са безапелационни - няма място за терзание.

Снимка: bTV

По думите на шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания Ива Христова, с цел да се пусне в продажба една ваксина, тя е предходна през серия от изпитвания.

„ Лицензираните ваксини, с които разполагаме, са минали доста щателна инспекция. Първо са тествани на лабораторни животни, с цел да се потвърди нейната имуногенност и сигурност. След това на дребна и по-голяма група хора “, изясни тя.

Снимка: bTV

Според специалистът по сигурност на имунизациите Аспарух Илиев това е потвърдено най-ефективният метод за предотвратяване от инфекции.

„ Просто това е следващото заболяване, за което има ваксина и е доста комфортно още веднъж да се приказва, че имунизациите не са ефикасни, че са рискови, че има чипове “, добави той.

Снимка: bTV

Ива Христова акцентира, че имунизациите за коклюш са извънредно щадящи:

„ Тези ваксини даже не съдържат цяла бактериална клетка. А единствено някои от главните имуногени и протеини, против които е ориентиран имунният отговор. Понасят се доста добре, с минимално странични реакции, свързани главно в мястото на използване на имунизацията “.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР