Бъдещето на европейската програма за изследване на Марс на стойност

...
Бъдещето на европейската програма за изследване на Марс на стойност
Коментари Харесай

Войната в Украйна поставя под въпрос европейската мисия до Марс

Бъдещето на европейската стратегия за проучване на Марс на стойност 1.3 милиарда евро е под опасност след съветската инвазия в Украйна, написа списаниe Nature.

Европейската галактическа организация съобщи, че изстрелването на нейния роувър тази година е „ доста малко евентуално “.

Планът за изпращане на роувър до Марс е втората част от взаимната задача ExoMars сред ЕКА и съветската галактическа организация Роскосмос. Тя трябваше да излети с съветска ракета от космодрума Байконур в Казахстан през септември тази година.

След среща на държавите-членки на ЕКА, организацията съобщи на 28 февруари, че икономическите наказания, наложени от западните страни на Русия, както и по-широкият подтекст на войната, вършат малко евентуален старта на задачата през 2022 година

Европейската галактическа организация ще проучва вероятните варианти за бъдещето на плана.

ExoMars има за цел да изпрати първия марсиански роувър на Русия и Европа, оборудван с двуметрова сонда, предопределена да открива всевъзможни признаци на органически живот, заровен надълбоко под повърхността на Червената планита. Това е третият път, в който задачата се отсрочва.

Първоначалните проекти бяха за изстрелване още през 2018 година, а всяко ново закъснение води след себе си и възходящи разноски.

В изказването си, обявяващо евентуалното закъснение, ЕКА съобщи, че съжалява за „ човешките жертви и трагичните последствия от войната в Украйна “.

Ако задачата бъде продължена, може да се наложи адаптиране за полет с друга ракета. Ако обаче зародят компликации, планът може да бъде анулиран и напълно. А съгласно учените, представени от Nature, това би било сериозен удар за изследователската стратегия на Европейската галактическа организация.

„ Ако не бъде изстрелян тази година, роувърът няма да бъде пуснат в никакъв случай “, споделя Лев Зелени, теоретичен консултант и някогашен президент на Института за галактически проучвания на Руската академия на науките в Москва. Зелени споделя, че схваща претекстовете на организацията, само че счита, че това е неверно решение.

„ Огромните старания на учени, инженери, техници от доста европейски страни, даже да не са руснаци, ще бъдат пропилени ", счита той.

За ЕКА би било мъчно да отстрани напълно Русия от плана. Въпреки че на доктрина Европа е направила роувъра, а Русия е произвела модула за втурване и платформата за кацане, няма ясна граница сред отговорностите на двата екипа, споделя един от участниците в плана Хорхе Ваго.

„ ExoMars 2022 е невиждано комплициран във връзка с интерфейсите. Адаптирането на кораба за потребление на устройство за кацане на НАСА ще отнеме повече от две години “, разяснява пред Nature Олег Кораблев, от съветския Институт за галактически проучвания.

Европейската галактическа организация и Роскосмос към този момент си сътрудничат по плана Trace Gas Orbiter - първата част от задачата, която доближи до орбитата на Марс през 2016 година TGO е планиран да учи атмосферата на Марс, само че също по този начин да работи и като релейна станция за бъдещия марсоход. Засега от ЕКА не са планували какво влияние ще има обстановката върху интервенциите на TGO.

Войната в Украйна и глобите против Русия към този момент засегнаха и други взаимни галактически планове. На 26 февруари Роскосмос изтегли личния състав си от главния космодрум на ЕКА Куру във Френска Гвиана, като на процедура прекрати изстрелванията на съветски ракети Союз.

Европейската организация употребява тези ракети за изстрелвания със междинен размер, в това число спътници, в своята навигационна система Галилео. Агенцията съобщи, че ще реши дали идните потребни товари могат да бъдат изстреляни с други ракети, които се чака да летят за първи път по-късно тази година.

Санкциите могат да обиден и идните задачи на Роскосмос до Луната. ЕКА планираше да даде камера за кацане на Luna 25, която би трябвало да бъде изстреляна през юли, както и навигационна система, бормашина за сондажи и минилаборатория за модула Luna 27, предопределен да учи състава на почвата покрай южния полюс на Луната.

Засега от организацията отхвърлят да разясняват бъдещето на тези планове.

На фона на вълната от наказания против Москва, наложени от западните страни, може да се чака усилване на партньорството сред Китай и Русия в областта на галактическите проучвания, написа още Nature.

Двете страни възнамеряват да си сътрудничат в редица бъдещи планове, в това число в построяването на обитаема база на Луната, която е част от петгодишния галактически проект на Китай.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР