Азиатските пазари на акции отчитат понижения днес, докато инвеститорите се

...
Азиатските пазари на акции отчитат понижения днес, докато инвеститорите се
Коментари Харесай

Акциите поевтиняват, петролът поскъпва в началото на седмицата

Азиатските пазари на акции регистрират намаления през днешния ден, до момента в който вложителите се готвят за срещата на Федералния запас, на която се чака удостоверение, че централната банка на Съединени американски щати скоро ще стартира да изтегля част от голямата ликвидност, която подкрепя доста някои акции в последните години.

Предпазливостта на пазарите се ускорява и от вероятността за вероятно нахлуване на Русия над Украйна, като от държавния департамент на Съединени американски щати изтеглят фамилиите на чиновници на посолството си в Киев, осведоми Ройтерс.

The New York Times осведоми, че президентът на Съединени американски щати Джо Байдън обмисля да изпрати хиляди американски военни на съдружниците на НАТО в Европа, дружно с бойни кораби и самолети.

Това може би е една от аргументите фючърсите на EUROSTOXX 50 да поевтиняват с 0.5%, до момента в който тези на FTSE да губят 0.4%.

Азиатско-тихоокеанският показател на MSCI отстъпва с 0.8%, а японският Nikkei регистрира намаляване от 0.6%. Индексът на китайските сини чипове CSI300 губи 0.4%.

Фючърсите на показателите от Уолстрийт обаче нарастват след пониженията от предходната седмица, като тези на S&P 500 бележат растеж от 0.7%, а фючърсите на софтуерния Nasdaq регистрират покачване от 0.8%.

Очакванията на пазарите са за първо намаляване на лихвите в Съединени американски щати с 0.25% през март и още три намаляване общо до 1.0% до края на годината.

Вероятността от покачване на лихвите и по-привлекателната рентабилност по щатските държавни облигации се отрази на софтуерните акции, като показателят Nasdaq губи 12% от началото на годината, а S&P 500 регистрира намаляване от близо 8%.

Дори и с актуалните намаления, S&P 500 е с повече от 40% над равнището си от края на 2019 година а Nasdaq с над 60%.

Тази седмица се чакат данните за Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати за четвъртото тримесечие, като прогнозите са за 5.4% растеж на щатската стопанска система на годишна основа преди разновидността Омикрон да удари спирачките на икономическия напредък.

Отчетният сезон също е в разгара си и тази седмица се чакат финансовите резултати на компании, като IBM, Microsoft, Johnson & Johnson, Intel, Tesla, Apple и Caterpillar.

Около една пета от фирмите от S&P 500 се чака да разгласят резултатите си тази седмица.

Доходността по щатските държавни облигации набъбна в края на предходната седмица, само че тази по 10-годишните бумаги е на равнище от 1.77% - недалече от равнищата, виждани за последно при започване на 2020 година

Това покачване като цяло поддържа $. Доларовият показател набъбна с 0.5% предходната седмица и за последно беше на равнище от 85.647. Еврото се търгува против 1.1324 $, откакто не съумя да резервира покачването си до близо 1.1500.

Японската йена се търгува на равнище от 113.84 по отношение на $, покрай достигнатия през предходната седмица най-малко от 113.47.

Цената на златото резервира позиции при 1 835 $ за тройунция, откакто предходната седмица нарастна до шестседмичен връх от 1 842 $.

Цените на петрола нарастват още веднъж, откакто отчитаха растеж в пет следващи седмици, достигайки седемгодишен връх, в резултат на упованията, че търсенето ще остане високо, а предлагането лимитирано.

Брентът нараства с 83 цента до 88.72 $ за барел, до момента в който цената на щатския лек недопечен нефт нараства със 77 цента до 85.91 $ за барел.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР