Аз съм против мажоритарно гласуване, намаляване на субсидията и др.

...
Аз съм против мажоритарно гласуване, намаляване на субсидията и др.
Коментари Харесай

Иван Бакалов: Нямаше как да се реши за мажоритарния вот с едно гласуване

" Аз съм срещу мажоритарно гласоподаване, понижаване на дотацията и други претенции на " ИТН ", писал съм и преди. Не би трябвало да има и изборен регион " чужбина ", а гласовете от чужбина да се разпределят в български изборни региони. Но, който си мисли, че всичко това можеха в този момент да го вкарат с едно гласоподаване, не знае защо става дума: Мажоритарен регион чужбина значи да се откри какъв брой българи живеят в чужбина, и да се районира светът - примерно: Съединени американски щати - 4 мандата, Германия - 1 мандат, Англия - 1 мандат, Испания - 4 мандата, Гърция 4 мандата, Италия - 3 мандата и т. н. Може ли някой да направи това? Как ще ги пресметна и районира? ", написа журналистът Иван Бакалов в обществените мрежи.

" Като всички тези българи там участват в изборните описи у нас с адресите си по местоживеене преди да емигрират. Съсед от остарялата махала живее в Швеция от 1978, от когато татко му ортодонт отпътува да работи там и остана, още се води в изборния лист на адреса си. На всичкото от горната страна умря преди две години и още се води. Смъртни актове от чужбина на стигат до нашите общини, в случай че родственици по някакви аргументи не донесат. За мажоритарните избори. Един мандат тежи към 22 хиляди гласоподаватели. Да, но... От тях живеят в чужбина към една пета - една четвърт. И не е отмерено във всички региони на България. Като се направи райониране за мажоритарни избори по изборни описи, ще се окаже, че в някои региони вместо 23 000 примерно, действително има по 10 000 гласоподаватели. От тях гласоподават 50%.

На втори тур народен представител ще изберат 3 000 души. Може да си показа човек какъв брой елементарно ще се купуват депутатски места. Така че мажоритарното гласоподаване не може да се вкара до момента в който не се изчистят изборните описи от живеещите в чужбина, не мине още едно броене и не се открият трайно пребиваващите у нас и в чужбина, на техните си адреси там, че да им вършат изборни региони. В някои страни който живее повече от 5-6 години в чужбина, губи правото си на глас. И при нас би трябвало да има някакво сходно ограничаване, а не ограничение на броя на секциите.

А за мажоритарната изборна система - в случай че множеството хора желаят, добре, да го въведем, ще поизчисти от голям брой дребни партийки, които всяка година прелитат към едни и други, и депутатите им с една партия влизат, с друга излизат. Но в случай че желаеме толкоз мажоритарна, най-добре е да е смесена, на половина мажоритарна, на половина пропорционална, както беше на изборите за Велико народно събрание 1990 година Мажоритарната система е присъща за двупартийни демокрации. Англия е образец по какъв начин партия с няколко милиона гласа има един народен представител ", добави той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР