Авторитетното издание „Политико“ пише в заглавие: „Изгубеното лято – Средна

...
Авторитетното издание „Политико“ пише в заглавие: „Изгубеното лято – Средна
Коментари Харесай

Чуждeстранни медии: Смъртните случаи са много, а българите не се ваксинират

Авторитетното издание „ Политико “ написа в заглавие: „ Изгубеното лято – Средна и Източна Европа заплащат цената за бавните имунизации против ковид “. Авторът прибавя, че в тези страни се надига същинска стихия в следствие както от политическите разтърсвания, по този начин и от обстоятелството, че хората не желаят да съблюдават ограниченията. „ Докато Западна Европа чества положителните резултати от сполучливата имунизационна акция, в Средна и Източна Европа картинката е напълно друга: вълната от болести с ковид и от смъртни случаи заплашва да сковава така и така претрупаните здравни системи. “

България с най-висока смъртност

„ Политико “ напомня, че хората в тази част от континента нямат никакво предпочитание да съблюдават нови ограничавания. Списанието написа, че таман България има най-високата двуседмична смъртност на един милион поданици в целия Европейски Съюз и най-ниския % имунизирани измежду възрастното население. „ Мнозина наблюдаващи считат, че причина за ниския интерес към имунизациите е дълбокото съмнение на хората към държавното управление, “ написа създателят. Той е разговарял и с Ваня Рангелова, основен доцент по епидемиология в Медицинския университет във Варна, която удостоверява този извод. Потвърждава го и латвийският доктор Карлис Расенис, съгласно който „ в една пост-съветска обстановка ти постоянно смяташ, че политиците те лъжат. “ До същия извод стига и създателят на просторен репортаж от България в швейцарския „ Нойе Цюрхер Цайтунг “ (НЦЦ). Фолкер Пабст е озаглавил публикацията си „ В страната на имунизационния песимизъм “ и в подзаглавие отбелязва, че недоверието на хората към политиците е доста по-голямо от страха им пред вируса. В началото на репортажа Пабст води читателите си в един ромски квартал в Етрополе. Там неговата събеседничка Боряна се осведомява за пандемията и имунизациите от Facebook и въз основа на наученото в обществената мрежа споделя: „ Имам 10 деца и още нито едно не се е разболяло. Защо тогава да им инжектирам тази отрова? “.

Не единствено ромите не имат вяра във имунизациите

Такива настройки са всеобщо публикувани измежду българските роми и е доста мъчно да бъдат сломени, признава общинската служителка от ромски генезис Елена Цачева. Цачева, която е медиатор сред управляващите и ромите, споделя още: „ Срещу разните истории за микрочипове и неплодородие, които се популяризират в обществените мрежи като мотив против имунизациите, просто не мога нищо да направя “. Но всичко това се отнася освен до ромите. Медийната експертка Ралица Ковачева споделя, че съвсем половината българи не желаят да се имунизират, тъй като имат вяра на подправени вести и не разполагат с достъп до съществени медии. И съгласно нея, най-важната причина за ниския % имунизации в страната е недоверието на хората към страната и нейните институции. Авторът отбелязва, че това важи даже за медицинския личен състав и дава образец с болничното заведение в Етрополе, където са имунизирани единствено 23% от личния състав.

По-нататък в обширния репортаж на НЦЦ четем: „ Както и в множеството други страни в Югоизточна Европа, здравната система и в България няма задоволително финансиране, а квалифицираните ѝ фрагменти отпътуват за чужбина. Това изключително тежко визира провинцията “. Авторът Фолкер Пабст е разговарял и с Главния здравен контрольор Ангел Кунчев, който също търси пояснение за нежеланието на хората да се имунизират: „ Не знам дали това има нещо общо с прехода, със социализма или пък с турското господство. Но множеството българи несъмнено възприемат страната като зложелател “, споделя епидемиологът. Според него една от аргументите е и неналичието на сериозна ограмотителна акция с задоволително финансиране.

" Повечето от тях щяха да умрат така или другояче "

По-нататък създателят изяснява, че формалната връзка по отношение на пандемията и имунизациите в България от много време е непоследователна и спорна. Причина за това е възникването на два лагера - едните пледират за повече превантивни ограничения, а другите считат, че хората ще прекарват и ще придобият имунитет, установи Фолкер Пабст и продължава: „ Детският доктор Атанас Мангъров е един от най-силните гласове във втория лагер. Той съвсем ежеседмично се явява в някое тв-предаване и сее подозрения по отношение на сигурността на имунизациите. „ По принцип не съм против имунизациите. Неприемливо е обаче да ни слагат под напън да одобряваме препарати с незнайно дълготрайно влияние “, споделя Мангъров по време на диалога ни в неговия софийски кабинет. Той самият бил живял в тоталитарна система и знаел до какво води тя. (…) За доста българи това е същинско признание, въпреки че никой не може да ми отговори на въпроса какво тъкмо е общото сред настоящето състояние и житейската действителност преди измененията.

Според Мангъров пандемията не оправдава изключителните ограничения. (…) Но по какъв начин тогава да се опази популацията? Та нали таман България е страната с една от най-високите смъртности в международен мащаб? Досега от вируса са умрели 21 000 души, два пъти повече, в сравнение с в малко по-голямата Швейцария. „ Повечето от тях щяха да умрат така или другояче. Имаме доста остарели хора с хронични болести, плюс неприятна здравна система. COVID-19 играе второстепенна роля “, споделя Мангъров пред НЦЦ.

Пандемия и политическа рецесия

И „ Политико “, и НЦЦ вършат връзка сред пандемичната и политическата рецесия в България. Швейцарският вестник изяснява в резюме обстановката в страната преди изборите през ноември и цитира Геновева Петрова от „ Алфа Рисърч “, съгласно която няма политик с задоволително публично доверие, който безапелационно да осведоми хората за пандемията и имунизациите. А тематиката така и така съвсем не играе роля в предизборната битка, която се върти най-много към корупцията в страната, установи Фолкер Пабст. В края на публикацията си той още веднъж дава думата на Ангел Кунчев, който чака утежняване на пандемичната конюнктура в България. Според Кунчев, лечебните заведения отсега нататък ще бъдат претрупани с тежко заболели, тъй като към момента е имунизирана напълно дребна част от популацията. „ А когато се опиташ да приказваш за тази връзка, те стартират да те назовават „ медицински фашист “, споделя изтощеният Кунчев. “ Авторът го цитира с още няколко фрази: „ Всеки ден получавам заплашителни писма. И естествено се чудя дали да не сложа точка. Но каква изгода? “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР