Атанас Славов от Демократична България и Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС

...
Атанас Славов от Демократична България и Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС
Коментари Харесай

ДБ и ГЕРБ смъмриха председателката на Външната комисия заради Украйна

Атанас Славов от " Демократична България " и Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС се скараха на председателката на парламентарна комисия по външна политика Венеция Любенова (ПП) поради оръжията за Украйна, оповестяват от OFFNews.bg.

Днешното пленарно съвещание започва със забележки към Любенова, която от седмици отсрочва разглеждането на двете проекторешения от Демократична България и ГЕРБ-СДС за изпращане на военна помощ за Украйна.

ГЕРБ-СДС внесе проекторешение за изпращане на оръжия за Украйна на 30 март. Два дни по-късно, на 1 април, " Демократична България ", част от ръководещата коалиция, също внесе сходно предложение. Въпреки това на няколко пъти съвещанията на парламентарната комисия по външна политика се анулират, а от две оферти в зала не влиза нито едно от тях. Най-вероятната причина са множеството закани от Българска социалистическа партия, че ще напусне обединението, " в случай че патрон или калашник замине за Украйна ".

Тази седмица още веднъж има съвещание на отрасловата парламентарна комисия, само че двете проекторешения не са в дневния ред. Вчера Любенова, която е от депутатите на партията мандатоносител на Политическа партия - " Волт ", съобщи пред БНР, че визитата на украинския външен министър Дмитро Кулеба било просто " протоколно ", а проекторешенията за оръжията са отпаднали от дневния ред.

Именно това ѝ изявление стана причина за рецензиите към нея. Доц. Атанас Славов съобщи, че визитата на Кулеба е извънредно значимо и настоя проекторешенията да бъдат прегледани.

Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС също направи сходна забележка. Той съобщи, че Любенова нарушава правилника за активността на Народно събрание, съгласно който проекторешенията би трябвало да бъдат прегледани в 15-дневен период, който обаче от дълго време изтече. (Искането на ГЕРБ е от 30 март, а на Демократична България - от 1 април - б.а.)

Той предложи изключително съвещание на комисията, което да бъде свикано по предложение на ръководителя на Народно събрание Никола Минчев. Гаджев изясни настояването си с нежеланието на Любенова да свика такова и по всякакъв начин бави разглеждането на двете проекторешения за оръжия за Украйна. Депутатът от ГЕРБ изясни, че третата опция за изключително привикване на комисия е с гласовете на 1/3 от гласовете на членовете, само че депутатите от ГЕРБ-СДС и Демократична България не събират достатъчния брой гласове.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР