Анкара критикува Гърция за това, че отхвърля избраните от турското

...
Анкара критикува Гърция за това, че отхвърля избраните от турското
Коментари Харесай

Нов скандал между Турция и Гърция

Анкара подлага на критика Гърция за това, че отхвърля определените от турското малцинство мюфтии в Западна Тракия, заяви " Дейли сабах ", базирайки се на изказване на турското външно министерство.

Министерството дефинира дейностите като " неприемливи " и прикани Гърция да почита интернационалното право и да извършва отговорностите си по Лозанския кротичък контракт и други съглашения, касаещи турското малцинство в Западна Тракия.

Изявлението бе направено в отговор на ново законодателство, което позволява назначението на мюфтии от гръцките управляващи - система, която турското малцинство в Западна Тракия отхвърля, като твърди, че тя подценява правото на турското малцинство, произлизащо от Лозанския контракт, да избира единствено своите мюфтии.

В гръцката област Западна Тракия (в североизточната част на страната, покрай турската граница) живее доста и от дълго време открито турско мюсюлманско малцинство, което наброява към 150 000 души, показва " Дейли сабах ". Турция твърди, че малцинството, което Гърция дефинира като мюсюлманско, а не като турско, продължава да се сблъсква с проблеми при упражняването на своите групови и цивилен права и права в региона на образованието. Гръцките управляващи не разрешават да се употребява думата " турски " в названията на сдруженията на малцинството, закриват турски учебни заведения и се пробват да блокират опцията турска общественост да избира своите мюфтии, оплаква се Анкара.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР