Американското правосъдно министерство обяви днес, че е повдигнало обвинения срещу

...
Американското правосъдно министерство обяви днес, че е повдигнало обвинения срещу
Коментари Харесай

САЩ повдигнаха обвинения на либиец за взривяването на самолета над Локърби

Американското правосъдно министерство разгласи през днешния ден, че е повдигнало обвинявания против либийски специалист по експлозивите за взривяването на аероплан на самолетна компания " Пан Ам " над шотландското населено място Локърби през 1988 година, съобщи Асошиейтед прес.
Още по тематиката
Съобщението за повдигнатите обвинявания беше направено на 32-ата годишнина от атентата и на последната конференция от мандата на напускащия след два дни правосъден министър Уилям Бар, наблягайки персоналната му ангажираност със случая, който се разпростра, когато той за първи път оглавяваше правосъдното министерство.

Преди съвсем 30 години Бар, който тогава беше и.д. правосъден министър, разгласи обвинявания против двама чиновници на либийското разузнаване, обещавайки, че следствието ще продължи.

На 21 декември 1988 година, в 19,03 ч английско време, над градчето Локърби, в Шотландия, е взривен " Боинг 747 " на самолетната компания " Пан Америкън ". Загинаха всичките 259 пасажери и екипаж на борда и още 11 души на земята. Боингът изпълняваше полет от лондонското летище " Хийтроу " за Ню Йорк. Разследването откри, че атентатът е осъществен с еластичен експлозив " Семтекс " , прикрит в радиокасетофон в един от куфарите в багажните отделения на самолета. Куфарът и облеклата в него били купени в Малта няколко дни преди атентата от Меграхи - офицер от разузнаването на Либия. Въпросният куфар тръгнал точно от Малта със аероплан на локалните авиолинии за Франкфурт. Оттам с различен полет стигнал до Лондон, където пасажерите и багажите били трансферирани на презокеанския въздушен лайнер.

С представянето на новите обвинявания правосъдното министерство ревизира случай, който задълбочи пропастта сред Съединени американски щати и Либия, разкри опасността от интернационалния тероризъм повече от 10 години преди атентатите на 11 септември 2001 година и докара до световни следствия и наказания.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР