Америка заплаши, че ще наложи санкции, насочени към най-големите руски

...
Америка заплаши, че ще наложи санкции, насочени към най-големите руски
Коментари Харесай

САЩ готвят санкции срещу Русия, ако Путин нахлуе в Украйна

Америка заплаши, че ще наложи наказания, ориентирани към най-големите съветски банки и способността на Русия да конвертира рубли в долари и други задгранични валути, в случай че президентът Владимир Путин нахлуе в Украйна. Това заяви Bloomberg, базирайки се на свои източници.

Според източниците глобите се готвят против някои от най-големите съветски банки и Руския фонд за директни вложения (РФПИ). Освен това Съединени американски щати обмислят да лимитират опцията на вложителите да купуват съветски дълг на вторичния пазар.

Най-драстичният вид на наказания би бил да се забрани достъпът на Русия до системата за финансови заплащания Swift. Това обаче би предизвикало безпорядък измежду елементарните жители. Ето за какво, съгласно източниците, по-вероятно е да се повлияе на способността на Русия да конвертира рубли в долари, евро или английски лири, настояват те.

Когато Съединени американски щати накараха SWIFT да изключи иранските банки поради нуклеарната стратегия на Техеран, Иран загуби съвсем половината от приходите си от експорт на нефт и една трета от външната си търговия. Според специалисти въздействието върху съветската стопанска система ще бъде също " толкоз опустошително ", тъй като Руската федерация зависи от SWIFT, с цел да си обезпечи потока от петродолари.

Въпреки това от 2014 година Русия работи за отбрана на вътрешните си финансови системи от сходно прекъсване, а прекъсването на SWIFT би предизвикало косвени вреди и на западните стопански системи.

Администрацията на Байдън към този момент ограничи способността на Русия да заема пари, като забрани на американските финансови институции да купуват съветски държавни облигации непосредствено от държавните организации.

Още вероятни принадлежности на ограничаващи ограничения могат да бъдат финансови наказания против хора, близки до съветския президент и фамилиите им и нови ограничавания против съветските банки и жизненоважния енергиен бранш на Русия, считат специалисти.

Междувременно Путин даде ясно да се разбере, че е подготвен да нахлуе в Украйна, както през 2014 година - с цел да отбрани това " жизненоважни ползи за националната сигурност ", и сподели подготвеност да се намесва в енергийните пазари, като заплаши да прекъсне доставките на Европа.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР