Албанските власти решиха да опростят имиграционните изисквания за притежателите на

...
Албанските власти решиха да опростят имиграционните изисквания за притежателите на
Коментари Харесай

До 1 година престой без жителство в Албания

Албанските управляващи взеха решение да опростят имиграционните условия за притежателите на украински паспорти. Целта е да оказват помощ на бежанците да се открият в страната. Съгласно държавно решение на албанското държавно управление, жители на Украйна, които за първи път посещават страната и се намират на нейна територия без документ за жителство, могат да останат там за интервал до 1 година.

Преди няколко години Албания и Украйна подписаха двустранно съглашение за безвизов режим. Това им оказа помощ да усилят туристическия поток от Украйна към албанските курорти. Последните се развиват най-много по крайбрежието на Адриатическо море.

Вътрешността на страната също се развива. Пример за това е град Корча, който се намира на юг от Тирана, наоколо до границата с Гърция. В момента там се следи взрив в търсенето на жилища. Само за няколко месеца цената на квадратен метър жилищна повърхност се е нараснал със 150 EUR. Градът разполага с доста на брой жилища ново строителство. Качеството на изграждащите се постройки също се покачва. Логично пораства и цената, разясняват медиатори. В края на 2021 година цената е била 470 EUR/кв.м. Прогнозата е през настоящата година да доближи 600 EUR/кв.м.

Най-големите купувачи през днешния ден са главно емигранти и посетители от столицата Тирана. Много от тях желаят да влагат в Корча с оглед препродажба и финансови облаги. Някои клиенти се концентрират и върху генерирането на въздържан приход от наем на фона на напора от туристи в планинския град.

Според прогнозите на специалисти, цените на недвижимите парцели в Корча ще продължат да порастват на фона на усилване на туристическия поток, а не е изключено и бежанската вълна от Украйна също да се отрази на пазара. Много жилища се трансформират във ваканционни къщи и жилища за отдаване чартърен.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР