Ако попитате който и да било диетолог дали можете да

...
Ако попитате който и да било диетолог дали можете да
Коментари Харесай

Как се отслабва с дюнери?

Ако попитате който и да било диетолог дали можете да отслабнете, ядейки една от обичаните бързи храни на доста хора, и по-точно - дюнери, то въпросът ви вероятно би провокирал у него автентичен смут. След което сигурно би ви дал отговор, че това е колкото неуместно, толкоз и невероятно, а на всичкото от горната страна и непрепоръчително, при изискване че желаете да се сдобиете с прекрасен контур.

Не на това мнение обаче е по-големият брат на някогашния участник от " Фермата " Сами Хоссни - Шериф, сложил пред себе си забавно 40-дневно предизвикателство, с което мисли да развенчае мита, че човек не може да смъкна непотребните килограми, консумирайки нездравословна храна. Нещо повече, за малко повече от месец менюто му ще включва само дюнери, доказвайки, че с вярната стратегия и тренировки, те могат да не бъдат зложелател на положителната фигура.

Преди седмица Шериф Хоссни започва своя " Проект дюнер " в YouTube канала на " Ентусиасти ", а към днешна дата, обратно на всички упования, към този момент може да се похвали, че той към този момент дава резултати.



Повече можете да разберете от самия него от това изявление с life.dir.bg:

Да стартираме с това, че имаш забавно и нетипично име. Как родителите ти са се спрели на него, да не би да има някакво значение?

- Да, в действителност името ми значи " доблестен " и съм кръстен по този начин, тъй като татко ми е от Кайро, Египет.

А това на брат ти значи ли нещо, или той е просто Сами?

- В неговия случай е единствено едно хубаво име, без прикрит смисъл (смее се). Така че, да, той е просто Сами.

Отраснал си в България, нали?

- Точно по този начин, роден съм в Стара Загора, където прекарах по-голямата част от живота си, само че събитията се стекоха по този начин, че към този момент съм в София. Иначе съм ходил в Египет и съм посещавал пирамидите... Казвам го, тъй като постоянно ме питат за това (смее се). Поради тази причина взех решение да изпреваря въпроса ти, при положение, че и ти, сходно на доста други хора, възнамеряваш да схванеш дали в миналото съм посещавал родината на татко ми.

Добре, тогава ще те попитам по какъв начин мина детството ти, поради ексцентричното име, което носиш? Все отново от време на време децата не са в положение да схванат особеното. В тази връзка по какъв начин го одобриха връстниците ти?

- Бих споделил, че децата са способни напълно неумишлено да нагрубят някого с думите си, тъй като не осъзнават, че те са обидни. Разбира се, обстановката с мен можеше да бъде надалеч по-зле, в случай че бях кръстен с друго, само че също толкоз особено за тези географски ширини име. Истината е, че шегите, които понасях, в действителност бяха занимателни.

Можеш ли да дадеш някой образец?

- Ами, постоянно ме питаха дали имам значка, къде ми е револверът и така нататък Някой от приятелите ми пък се майтапеха, че ще кръстят бъдещия си наследник Рейнджър... Общо-взето всички бяха в този дух. Но другояче мога да кажа, че името ми в никакъв случай не ми е пречило в живота, в противен случай, таман противоположното. А и елементарно се запомня.

Откакто взе участие в риалити предаването " Фермата ", брат ти е прочут в медийното пространство, всички знаем, че е лайф коуч, който също по този начин оказва помощ на известните имена в България да поддържат добра форма. Каква обаче е твоята специалност?

- Като цяло съм се ориентирал към осведомителните технологии и програмирането. В момента се занимавам с тестване на програмен продукт, само че може би в бъдеще ще стартира и да сътворявам подобен.

Значи със Сами сте доста разнообразни, макар образните прилики посред ви?

- Не бих споделил, че е по този начин. И двамата гледаме в бъдещето, давайки си сметка, че не след дълго всичко ще се трансферира онлайн. Затова Сами се насочи към обществените мрежи, изявявайки се интензивно в тях, като в това време се пробва да помогне на потребителите им със своите знания в региона на здравословния живот, до момента в който аз се интересувам повече от основаването на самите платформи. Макар че, в случай че би трябвало да бъда изцяло прям, не е като да нямам предпочитание и аз да привлека вниманието в тях към себе си, само че брат ми има сериозна преднина, тъй като започва доста по-рано от мен, а и е по-харизматичният от двама ни (смее се).

Ето, че в този момент желанието ти стартира да се сбъдва, с помощта на предизвикателство " Проект дюнер ", което освен към този момент е реалност, само че и набира известност. В него ти искаш да докажеш, че за 40 дни човек може да отслабне, ядейки единствено дюнери. Как ти пристигна концепцията за това?

- Бих споделил, че тя ми беше подхвърлена от другия запалянко - Росен, който пристигна при мен с готовата идея, питайки ме дали бих се съгласил с сходно предизвикателство, което да заснемем. Разбира се, допитах се до брат ми, тъй като той постоянно е казвал, че с цел да отслабне един човек не е належащо да яде единствено салата, а просто да изразходва повече калории, в сравнение с приема.

Става въпрос за по този начин наречения калориен недостиг, нали?

- Именно. След като приказвах с него, направих нужните изследвания, с цел да схвана какъв брой калории съдържа един огромен дюнер и какъв брой калории са ми нужни на мен, като един много наедрял представител на обществото (смее се). Така стигнах до извода, че съм в задоволително огромен калориен недостиг, с цел да реализира задачата си. Естествено, упражнявам постоянно, спазвайки колкото се може по-динамичен дневен режим, в който се пробвам да се движа постоянно.

Успяваш ли да го постигаш, макар обстоятелството, че работата ти те приковава към компютъра?

- Старая се, най-малко доколкото ми е допустимо. Опитвам се през несъмнено време да ставам от стола, с цел да се раздвижа. Тогава се разхождам или върша извършения на една пилатес топка. Тези неща оказват въздействие за постигането на резултатите, които искам.

Преди малко загатна, че си наедрял, само че какъв брой тъкмо? Колко тежеше при започване на предизвикването?

- Бях 98 кг и 400 грама, като сега съм свалил задоволително и се движа по стратегия.

А какъв брой искаш да покаже кантарът в края?

- Целя сред 85 и 88 кг.

Това ли е целесъобразното тегло, по отношение на твоята височина?

- Да. Освен това не е добре, в случай че човек смъкна фрапантно доста килограми. Другото нещо е, че аз не бях упражнявал от много време и мускулатурата ми е спаднала, а в този момент се възстановява, което значи, че може и да смъквам мазнини, само че качвам мускулна маса. Това оказва въздействие на цифрата, което се изписва на кантара. Много хора се питат за какво очевидно наподобяват по-вталени, подвигат повече тежести във фитнеса и така нататък, а килограмите им са същите - това е повода.

Разбирам, че съзнателно сте избрали така наречен джънк фуд, което значи храна без хранителна стойност, само че за какво се спряхте на навръх дюнерите, а не на хамбургерите или пицата?

- Всичко е един тип смешка, само че още веднъж мога да го свържа с името си. В предишното нееднократно са шегували с мен, питайки ме дали върша фалафели, а след негативния ми отговор ми задаваха въпроса по какъв начин по този начин се споделям Шериф, пък не работя в дюнерджийница. Така че дюнерът като че ли ми подхожда най-вече (смее се). Освен това той не е толкоз неприятна храна, както всеобщо се допуска.

Нима?

- Да, той се състои от доста малко количество самун, салата, месо и картофи. Ако не се прекалява с него - не е толкоз нездравословен. Повечето хора, на които им е прилошавало след потреблението му, преди карантината, несъмнено, са го яли в ранните часове на деня, след посещаване на някоя дискотека, защото по това време на денонощието няма нищо друго, което да работи. Та след използването на алкохол, хапват дюнер и се прибират да спят, а откакто се разсънят не се усещат добре, само че не дюнерът е отговорен за това, а калориите, които са приели преди него.

Но все пак експертите споделят, че с цел да реализира добра форма, човек би трябвало освен да тренира, само че и да се храни здравословно.

- Както споделих към този момент, сами по себе си съставките в един дюнер, изключително домашно подготвен, не са по този начин нездравословни. Така нареченото " неприятно " на тези, които купуваме на открито, е мазнината, с която е пропито месото, както и обстоятелството, че не знаем какво тъкмо има в чесновия сос. Но в случай че човек реши да си го подготви у дома, употребявайки качествени артикули, той няма да бъде по никакъв начин вреден. Мисля, че всеки диетолог би се съгласил с мен.

По какъв брой дюнера дневно мислиш да ядеш?

- Минимум два, което дори е малко, тъй като в един огромен дюнер има сред 700 и 900 калории, а калорийният банкет на човек като мен, би трябвало да бъде към 2800 калории.

А ще ги ядеш ли на някакви избрани шпации от време, като известния хранителен режим фастинг, който не ти разрешава да ядеш от 18 ч. на единия ден до 10 ч. сутринта на другия?

- Да, може да се каже, че върша тъкмо по този начин. През три или четири дни от седмицата се храня в границите на шест часа. Според мен обаче фастингът не би трябвало да се съблюдава безусловно всеки ден, въпреки че мнозина непрекъснато се придържат към него.

Много хора несъмнено биха помислили, че ти се храниш с дюнери единствено пред камера...

- Да, по този начин е. Странното е, че към този момент получих няколко такива запитвания в обществените мрежи, питащи ме от кое място могат да бъдат сигурни, че не споделям 24-часови истории с един и същи дюнер. Няма по какъв начин да потвърдя това, тъй като не върша риалити предаване в дома си, само че подсигурявам, че се храня единствено и само с това. Естествено, от време на време се постанова да си ги подготвям вкъщи, тъй като не всякога ми се излиза на открито. Малката ми загадка, в случай че мога да се изразя по този начин, е, че избирам последният ми дюнер за деня да бъде без пържени картофи, тях ги хапвам заран, тъй като въглехидрати ми оказват помощ да имам повече сила денем, до момента в който вечер ги заменявам със салата, с цел да набира нужната ми доза витамини, минерали и така нататък, защото картофите са небогати на тях.

Какъв е рискът за организма ти от приемането на една и съща храна за дълъг интервал от време?

- Липсата на многообразие в храната води до приемане на едни и същи микронутриенти, които сигурно не покриват всички тези, които са нужни на тялото. Точно по тази причина се предлага да се храним с разнородна храна и да одобряваме повече зеленчуци и плодове. В моя случай това е следен опит, който не предлагам на никой различен.

Как тъкмо го контролираш?

- В началото минах през контролни проучвания, а след няколко дни ми предстоят втори. Правим липиден и чернодробен профил, цялостна кръвна картина и така нататък Така следя дали всичко е наред с тялото ми. Освен това, човек схваща, че нещо не е както би трябвало с него по това по какъв начин се усеща, а аз упражнявам постоянно и бързо бих схванал, в случай че ми има нещо.

Какво те посъветваха медицинските лица, когато отиде да се изследваш?

- Въздържаха се от съвет. Казаха само, че би трябвало да проследявам по какъв начин ще реагира черният ми дроб и холестерола на диетата.

Позволен ли ти е алкохолът по време на предизвикването?

- По принцип не сме коментирали тази тематика, само че аз пия единствено вода и от време на време чай. Това е по-скоро персонален избор. Ако желая да реализира задачата си, то би трябвало да заобикалям алкохола и газираните питиета, тъй като в тях има доста калории.

Как мислиш да процедираш, откакто завършиш предизвикването - ще намалиш последователно дюнерите, или ще ги спреш от раз?

- В мига, когато приключат тези 40 дни, мисля да си направя един " чийт " ден и да си поръчам тези неща, които хората предлагат за детокс, като салата с киноа или нещо такова (смее се).

Ще празнуваш със здравословна храна, по този начин ли?

- О, да! Салата с киноа и шоколад...

Каква пък е тази композиция?

- Шегувам се, несъмнено (смее се). Просто евентуално ще желая да хапвам всичко това, от което съм се лишил в името на предизвикването.

Макар да си още напълно при започване на този твой персонален героизъм, инцидентно да имаш концепция за идващия?

- Мислех си да направя нещо сходно, само че да хапвам единствено месо. Някакъв вид лъвска диета, вълча диета или както искаш я наречи. Единственото терзание, което имам, е, че няма да мога да одобрявам задоволително витамини от месото. Всъщност тогава бих се тормозил повече за себе си, в сравнение с в този момент.

Ако се решиш на такава стъпка, това значи ли, че отново ще би трябвало да качиш килограми, с цел да я изпълниш?

- Не, по-скоро желая да видя по какъв начин би се отразило на тялото... Може би ще прибавя и салата, спретвайки си кето диета. Ще забележим. Като цяло концепцията на YouTube страницата на " Ентусиасти " бе да разрушаваме легенди, тъй че занапред ще решим кой да бъде идващият.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР