Ако отглеждате лозе или сте запален градинар, вероятно знаете колко

...
Ако отглеждате лозе или сте запален градинар, вероятно знаете колко
Коментари Харесай

Лозарски ножици? Здравословният растеж на лозята зависи от правилната резитба


Ако отглеждате лозе или сте разпален градинар, евентуално знаете какъв брой значима е резитбата за поощряване на здравословен напредък на лозята и увеличение на производството на гроздето. Има разнообразни способи за резитба. В взаимозависимост от размера на растенията и познаването на верните техники безспорно тя е от решаващо значение за реализиране на мечтаните резултати. Също толкоз значимо е и да разполагате верните лозарски ножици.

В ще откриете огромно многообразие от, подобаващи както за професионални градинари, по този начин и за такива, които занапред учат техниките на рязане. А в този момент дано разгледаме по-подробно ножиците за подкастряне, в това число наличните типове, по какъв начин да изберете верния чифт за вашите потребности и по какъв начин вярно да ги употребявате.
-->
Видове лозарски ножици

На пазара се оферират разнообразни типове лозарски ножици за клони, като всеки вид има разнообразни характерности, които подхождат на потребностите на съответните растения. Може да намерите ножици с едно острие или с две остриета. Освен това някои са по-подходящи за рязане с двете ръце, до момента в който други са предопределени единствено за едната ръка. Налични са и модели за десничари и левичари.

Градинските ножици байпас са измежду най-често употребяваните. Те разполагат с две извити остриета, които минават едно около друго. Тези ножици са универсални и са подобаващи както за изтъняване, по този начин и за рязане на дребни до междинни клони. Те нормално са лесни за приложимост и са с висока устойчивост.

Друг тип ножици, които набират все по-голяма известност, са акумулаторните лозарски ножици. Тези ножици се отличават с моторизиран механизъм, който зарежда действието на рязане, намалявайки нужните физически старания. Те са изключително потребни за тези с лимитирана мощ в ръцете или за справяне с по-големи планове за подкастряне.

Как да изберете верните лозарски ножици?

Тук са няколко фактора, на които е добре да обърнете внимание, когато избирате лозарски ножици.
Размер и тегло. Изберете лозарски ножици, които са подобаващи за размера и силата на ръката ви. Ножиците, които са прекомерно огромни или тежки, могат да бъдат сложни за работа и могат да причинят напрежение или дискомфорт.Лява ръка или дясна ръка. Лекотата на работа с ножиците за подкастряне е от значително значение, с цел да получите оптимални резултати. Ето за какво има ножици предопределени както за десничари, по този начин и за левичари.Качество и устойчивост. Търсете лозарски ножици, направени от висококачествени материали със здрава структура. Инвестирането в качествени ножици подсигурява, че те ще устоят по-дълго и ще работят по-добре.


Акумулаторните лозарски ножици нормално оферират повече преимущества от механичните. И, макар че те са по-скъпи, спомагателното улеснение, успеваемост и мощ, които оферират, могат да ги създадат потребна инвестиция за тези, които би трябвало да се оправят с по-големи планове за подкастряне.

Как да подрязвате вярно?

Подрязването може да се извърши по разнообразни способи, според от типа на растението и сезона. На първо място, несъмнено, е значимо да разполагате с вярното съоръжение. Акумулаторните лозарски ножици са добър избор за подкастряне, тъй като са леки, комфортни и лесни за потребление. Освен това, е значимо да се уверите, че остриетата на ножиците за подкастряне са остри и чисти, с цел да се реализира чисто и точно рязане.

Второто значимо нещо е да имате добра техника на подкастряне. Като цяло клоните, които порастват във вътрешността в растението или пресичат други клони, би трябвало да бъдат отстранени, с цел да се насърчи циркулацията на въздуха и слънчевата светлина. Уверете се, че техниката ви на подкастряне е  чиста и прецизна.

Премахнете всички мъртви, развалени или заболели клони, като ги отрежете тъкмо над точката, където се съединяват с други клони. По този метод избягвате да оставяте елементи от растението, които биха могли да развият заболявания или да бъдат нападнати от вредители.

Друго общо предписание, което би трябвало да следвате, е да не премахвате повече от 30 % от вегетативната маса на растението едновременно. Премахването на прекалено много клони може да стресира растението и да попречи на здравия напредък на нови клони.

И не на последно място, не забравяйте да почиствате лозарските ножици след всяка приложимост, с цел да предотвратите разпространяването на заболявания или вредители от едно растение на друго.

Защо подрязването на растенията е толкоз значимо?

Подрязването оказва помощ за поддържане на цялостното здраве и жизнеспособност на лозята и растенията. Чрез унищожаване на мъртви, развалени или заболели клони, резитбата предотвратява разпространяването на инфекции и вредители. Това усъвършенства циркулацията на въздуха и проникването на слънчева светлина, намалявайки риска от гъбични болести и подобрявайки цялостната резистентност на растението.

Освен това подрязването директно въздейства върху качеството на плодовете, подобрявайки техния размер, усет и цвят. Този развой оказва помощ за усъвършенстване на гроздовите семена или плодните пръчки, като подсигурява, че ресурсите на растението са дейно разпределени за произвеждане на висококачествени, добре узрели плодове.

Правилното подкастряне също по този начин оказва помощ да се поддържа баланс сред вегетативния напредък и производството на плодове, увеличавайки оптимално капацитета за рандеман на лозето или растението.

Правилно подрязаните растения е по-вероятно да имат по-дълъг живот, както и да ви обезпечат устойчива работливост и приятност за години напред.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР