Ако някой (родител, учител, ученик, гражданин) може да опише най-правилния

...
Ако някой (родител, учител, ученик, гражданин) може да опише най-правилния
Коментари Харесай

6 въпроса преди старта на учебната година

" Ако някой (родител, преподавател, възпитаник, гражданин) може да опише най-правилния метод за образование през новата образователна година и аз не мога в идващите 30 секунди да посоча най-малко 5 съществени възражения, подкрепени с опит от други страни, кодекса на труда, статистика на общественото и икономическо министерство, Национален статистически институт и Национален осигурителен институт или съществени медицински, психически и педагогичен проучвания, петиции и постове в обществените мрежи и.т.н., незабавно получава от мен 5000 лв. и учредявам предприемчив комитет за издигането му за идващ Министър на образованието ".

Постът във фейсбук е на шефа на 51-во учебно заведение в столицата Асен Александров. Шегата настрани - тази година фактически нищо в учебните заведения няма да е както преди и верните решения за едни може да се окажат неверни за други. Просветното министерство даде за старта на образователната 2020/21 година - наложителни и целесъобразни. Доста неща към този момент се знаят за завръщането на учениците в учебно заведение - кой и по кое време би трябвало да носи маска, по какъв начин ще се работи при положение на ковид в даден клас, по какъв начин ще се превключва към образование от разстояние и така нататък Както се и очакваше обаче, от тях изскачат още и още питанки. Ето част от въпросите, някои от които към момента нямат еднопосочен отговор.

 

1. При всеки случай на температура и кашлица ли на учениците ще се прави тест за Ковид-19?

Според напътствията на МОН при един или повече признаци при възпитаник - " нараснала температура, кашлица, хрема, зной, болки в гърлото, отмалялост, мускулни болки, гадене, повръщане, диария и други " - той следва да се изолира в настрана помещение, да му се сложи маска, да се уведомят неотложно родителите му, които би трябвало да го вземат и да се съветват с персоналния му доктор (първо по телефона), който да реши по какъв начин да се работи. Това предизвика много иронични наставнически мнения от рода на " Край на елементарната хрема и алергии, предизвикващи кихане и, недай си боже, задавяне - следва изолираност и обществен линч!! Това значи неотложно клеймо за всеки възпитаник. Срам и срам! " или пък " Имам отмалялост и пропущаме изпитване, класно, контролно ". Действително, и лекарите признават, че разграничаването на ковид от сезонния грип ще е много мъчно. Затова и родители се чудят при всеки сопол и кашлица ли ще би трябвало да вършат PCR тест на детето си. Отговорът тук ще е друг за всеки случай и ще зависи от персоналните лекари - евентуално при по-леките случаи, минаващи за 2-3 дни, те няма да предлагат тест, а при по-сложните, проточващи се над 5-6 дни - ще изискват подобен. Това обаче слага въпроса няма ли по този начин леките случаи, които в действителност са били с Ковид-19, да останат незабелязани и по този начин да се пропусне опцията за ранно диагностициране и предварителна защита на останалите възпитаници от класа. Родители питат и в случай че 10 деца имат хрема, би трябвало ли да се затворят в 10 разнообразни пространства и надлежно да се създадат и на 10-те цялостна стерилизация плюс на образователните кабинети, в които са били, без значение дали действително са се заразили от ковид или от елементарна простуда или различен грип.

 

2. Ще имат ли учебните заведения задоволително пари за стерилизация?

Въпрос, който по никакъв начин не е за подценяване, е този за дезинфекцията в учебните заведения, на която ще подлежат подове, бюра, чинове, маси, дръжки на порти, прозорци, ключове за осветяване, бутони на асансьори, парапети, уреди, екрани, тоалетни чинии, умивалници, кранове и други, а при съществуване на доказан случай на ковид дезинфекционните мероприятия би трябвало да се усилят - от 4 пъти дневно до стерилизация на всеки час. Освен чисто физическото реализиране на мярката - две лелки мъчно ще почистят качествено 20 стаи в едно междучасие - под въпрос е и финансовото й застраховане, така в учебните бюджети не са заложени толкоз огромни разноски за дезинфектанти. " Купил съм 2 туби препарати за 600 лева, които се надявам да стигнат за месец и половина. А след това? " чуди се шефът на обединено учебно заведение " Н. Й. Вапцаров " в с. Вълчитрън Детелин Лунголов, който признава, че ще взема решение в крачка по какъв начин да обезпечи този сериозен разход в бюджета си. " Туба от 5 литра дезинфектант коства 60 лева Имаме 20 стаи с 600 ученика, допускам, че дневно ще ни трябват най-малко по 2 туби, или 120 лева ", споделя и шефът на 2-ро ОУ " П. Берон " в Шумен Павел Павлов, шеф на ОУ в Шумен, давайки за съпоставяне месечните разноски за ток на школото - 200 лева Той също не знае дали бюджетът ще стигне за препарати, само че счита, че ще се оправи - благодарение на спонсори и на родителите. Всеизвестно е, че всеобщо учебните заведения не разполагат даже с топла вода и сапун, камо ли с тоалетна хартия. " Това ще е нечувано - топла вода в учебно заведение. А сапун към този момент е тотална фантастика ", дивят се невярващо родители. Любопитно е по какъв начин в този момент внезапно ще се намерят пари за всички тези хигиенични материали в школските бюджети, които липсват от години точно заради липса на целеви средства за тях? Председателят на Съюза на работодателите в системата на националната култура Диян Стаматов изяснява, че пари за стерилизация ще има по линия на някои целеви средства, които м.г. са останали неизползвани - за извънкласни действия (които са по 22 лева на ученик) и за безвъзмездни закуски. С смяна в разпоредба тези средства ще могат да се употребяват т.г. точно за закупуване на сапун и препарати за стерилизация. Дали въпросните средства ще стигнат и многото дезинфекции няма да " уморят " учебните бюджети, които съгласно някои родители целят оборот на 2-3 тъкмо избрани компании, или просто дезинфекцията ще мине на назад във времето, следва да забележим.

 

3. По-готови ли са учителите за по-качествено образование от разстояние?

Както към този момент стана ясно, в случай че бъде открит случай на ковид при възпитаник, целият клас ще бъде поставян под карантина за 14 дни дружно с класния началник (за начален етап) и учители и различен личен състав, осъществили беззащитен контакт със инфектираното лице. През това време класът ще минава към образование от разстояние, проведено от учебното заведение (както се случи от март до юни т.г.). Дали обаче образователните заведения са по-готови за въпросното превключване, а учителите - по-обучени да употребяват нужните е-платформи? На въпрос на " Сега " дали МОН е провело (през лятото) някакъв тип централизирани стратегии в помощ на педагозите по какъв начин да организират и усъвършенстват онлайн заниманията, оттова показаха разнообразни обучителни стратегии, осъществени през предходната година - уебинари за обмяна на опит сред шефове и учители и сесии за образование и техническа поддръжка, извършени от 9 до 31 юли в 10 обособени лекции т.г. от министерството и Майкрософт България със междинна посещаемост от 200 индивида, 19 безвъзмездни уебинара, проведени от 10-15 април от Националния център за повишение на квалификацията на педагогическите експерти, в които са взели участие над 880 учители и шефове от шест страни, като видеозаписите от образованията са следени от над 1500 учители и така нататък, в това число идни образования за 29 хиляди учители по европроект. И с него обаче те са извънредно незадоволителни за всички 80-90 хиляди педагози в България. " Никой нищо не ни е обучавал, ние сами си търсихме платформи и всеки сътрудник споделяше какво е разкрил ", споделя началният преподавател Нона Алексиева от столично учебно заведение. Тя признава, че още не знае с каква платформа ще работи школото й при бъдещо е-обучение, като при потребност то ще стартира по същия метод, както и през март - спешно и без някаква особена предварителна подготовка или надграждане. " Имахме малко образование за работа в електронна платформа, което си беше планувано, само че други образования - не. Обучавала съм се сама, с доста напън и доста плач, на правилото на тестът и грешката, даже благодарение на учениците ", споделя и Маргарита Богунска, учител по история и философия. Според нея обаче няма място за драма за възможното бъдещо онлайн образование тази година, защото учителите са посвикнали. Всички видяхме големия скок, който направиха педагозите при започване на пандемията, превключвайки за броени дни на е-обучение, само че е реалност, че то не е толкоз качествено, колкото присъственото. Ако то продължи по същия метод, по който бе от март до юни, и то за дълго време, каквито варианти съществуват, то заплахата от струпване на просветителни дефицити всеобщо у учениците, даже освен у най-уязвимите, е изцяло действителна.

 

4. Какво ще вършим с 40-те хиляди деца без устройства, които не могат да учат електронно от разстояние?

" Самоподготовката на учителите да преподават от разстояние е по-малкият проблем. По-важно е да се обезпечи финансирането на устройствата и интернетът - учителите и учениците да разполагат с положителни машини и бърз интернет. В дребните обитаеми места интернетът е доста муден, някои учители не могат да си разрешат да заплащат за подобен вкъщи, някои възпитаници пък въобще нямат таблет или преносим компютър ", споделя Нона Алексиева, която признава, че от 30-минутен час, образованието от време на време е било 10 минути, защото единствено влизането в Школо или Teams отнемало 10 минути, които се повтаряли още един път при спиране на нета. Наскоро от фондация " Тръст за обществена опция " предизвестиха, че над 40 хиляди деца в цялата страната няма да съумеят да се включат в просветителния развой в случаите, когато се наложи той да минава на он лайн режим. Причината е неналичието на механически средства - интернет, преносим компютър или компютър, или съществуването единствено на едно устройство в фамилията. Последните данни на МОН регистрираха 10% възпитаници, които не разполагат с компютър или интернет, а данни на център " Амалипе " сочат, че все още едвам 22% от учебните заведения са оборудвани изцяло и в тях над 90 на 100 от учениците разполагат с подобаващи устройства. За останалите решението през миналата образователна година бе посредници да им изпращат просветителни материали, след което през лятото да се наваксва в пропуските. На същото явно ще се разчита и през 2020/21 година

 

5. Колко пълноценно ще е образованието от разстояние, при което минава обособен възпитаник, и кои ще са така наречен " отдалечени центрове "?

МОН не удоволетвори настояванията на родители да имат категоричен избор дали да пратят децата си в клас, или да изберат електронно образование от разстояние (то е напълно друго от отдалеченото, при което ученикът сменя класа си и за което са нужни избрани условия - образователен проект, характерна платформа, механически средства и така нататък, които липсват и заради това такава форма у нас към момента няма). Ще се дадат обаче няколко благоприятни условия за прекосяването на обособен възпитаник към такова образование. То ще се позволява " по здравословни аргументи в случаите, в случай че отсъствието му е за интервал до 30 дни, когато има предпочитание, разполага с нужните механически и софтуерни благоприятни условия и физическото му положение разрешава да се включи в уроци дружно със съучениците си от класа ". Към образование в електронна среда от разстояние може да премине и обособен възпитаник, който е карантиниран по решение на РЗИ вследствие на позитивен PCR тест на член от семейството му. При него ученикът ще следи, без обаче да може да взе участие интензивно в урока, няма да бъде оценен, а учителят ще реализира в двете посоки педагогическо взаимоотношение единствено с учениците в действителната класна стая (ученикът ще бъде включен посредством камера и микрофон в действителната класна стая, които ще са ориентирани към дъската и учителя, само че не и към ученика). Сложното става тогава, когато учебното заведение няма опция да обезпечи за ученика наблюдаване на урока на съответната паралелка, а такава несъмнено ще е обстановката в много школа. Тогава ученикът ще може да се включи да следи урок на друга паралелка или урок в отдалечена форма на образование за същия випуск " при съществуването на проведено такова образование, а когато и това не е допустимо, учебното заведение може да провежда даване на материали на хартия в дома на ученика, в това число и с поддръжката на посредник ". " При началните класове няма да е доста мъчно, тъй като след образователните часове учителят ще може да се занимае с отсъстващия възпитаник. При 5-12 клас обаче по-трудно ще се провежда цялостния набор от предмети и по тази причина по-скоро тук ще се разчита най-вече на следващо коменсаторно образование ", признава и Стаматов.

Допълнителна опция би трябвало да се даде, само че вероятно в бъдеще време, с превръщането на 15-20 учебни заведения в страната в " центрове за отдалечено образование ". Идеята е в тях да има доста добре готови в софтуерно отношение учители от разнообразни учебни заведения по разнообразни предмети, които да могат да образоват възпитаници от доста учебни заведения, даже от повече от една община и област, които не могат да се образоват присъствено поради съществени здравословни аргументи. (Списък с съответните болести има в Насоките). Формата няма да е типично отдалечено образование, тъй като учениците няма да се отписват от учебното заведение си - те ще резервират местата си в паралелките, в които са признати и записани, само че просто ще сменят учителите и учебното заведение за избран интервал от време. От МОН считат да проучат какъв брой възпитаници желаят да се включат в нея и към октомври тази опция да започва. Кои ще са въпросните учебни заведения обаче още не се знае. Алтернативната форма не се възприема доста добре от редица педагози, в това число и поради опасения, че един ще получава парите за ученика, а някой различен ще му преподава. Според Стаматов обаче проектите на МОН са и при този вид парите да следват ученика.

 

6. Какво ще вършат родителите при положение на е-обучение на децата им?

" Ако един клас се сложи под карантина, това значи ли, че фамилиите на всички тези деца също ще са под карантина? ", питат родители. В напътствията на МОН не написа нищо такова, което би трябвало да значи, че родителите могат да продължат да вървят на работа. Ако децата им са в началния стадий обаче, най-малко единият ще би трябвало да си остане вкъщи, евентуално пускайки си отпуска, която не е безакрайна (или търсейки дететегледачка, която не всеки може да си позволи). За времето на оповестено изключително състояние или конюнктура фамилиите с деца до 14 година ще имат право на месечна целева помощ, само че при куп условия - в случай че средномесечният приход на член от фамилията е еднакъв или по-нисък от размера на минималната заплата, в случай че единият или и двамата работещи родители не могат да работят отдалечено от у дома и нямат право да употребяват заплатен отпуск, в случай че родител самичък отглежда детето си и други Неразбираемо е за какво помощта е единствено за родители с невисок приход, защото и другите също ще са в неплатен отпуск?

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР