Ако имате грехове към семейството си, към роднини или просто

...
Ако имате грехове към семейството си, към роднини или просто
Коментари Харесай

Днес е ден за искане на прошка

Ако имате грехове към фамилията си, към родственици или просто към другари, през днешния ден е денят, в който би трябвало да поискате амнистия от тях.

Празникът Сирни Заговезни или именуван още Поклади и Прошка, е седем седмици преди Великден. От на следващия ден стартира Великият пост. Традицията повелява хората да се опрощават между тях за всичките си неприятни каузи и думи през миналата година.

За здраве се прескачат огньове, към които хората се събират и пеят песни. Един от обичаите, свързани с този ден, е огруглица.

Това е факла от плява, която господарят на къщата пали и завърта към главата си. Целта е да прогони бълхите от къщата. Този бит обаче се практикува единствено в някои елементи на България.

Хвърлянето на стрели също е обвързвано със Сирни заговезни. Този бит е за ергените. Всеки от тях изстрелва стрела в двора на момата, която си е харесал.

 Баница със Сирене

Хамкането е обвързвано с вечерната софра. На нея има баница със сирене, варени яйца, варено жито, халва с ядки. На червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце.

Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки член от фамилията, основно децата, се пробва да хване халвата или яйцето с уста. Този, който успее, го чака здраве и берекет през годината.

Обичаят повелява по-малките да вървят на посетители на по-старите, с цел да им изискат амнистия, целувайки им ръка. Младите изричат Прощавай, маме, тате. А по-възрастните дават отговор: Просто да ти е, Господ да прости!.

От през днешния ден до Великден са неразрешени венчавките. Сексът също е строго неразрешен. Постенето е самобитна магия, която би трябвало да провокира плодородието.

В традицията той значи краткотрайна гибел, след която наложително следва ново раждане. Така се символизира безконечният кръговрат, завъртане на цикъла от неплодородие към плодовитост.

Не сте решили още какво да сготвите на Сирни Заговезни. Вижте нашите хрумвания за трапезата на Сирни Заговезни. Пригответе някои от тях, с цел да зарадвате фамилията си на празника и да станете част от тази традиция. Защото традициите са, с цел да се пазят.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР