Агенцията отбелязва, че гласуването в 193-членното Общо събрание се е

...
Агенцията отбелязва, че гласуването в 193-членното Общо събрание се е
Коментари Харесай

Общото събрание на ООН подкрепи пълноправното членство на Палестина

Агенцията отбелязва, че гласуването в 193-членното Общо заседание се е трансформирало в световно допитване по отношение на поддръжката за палестинска кандидатура за пълновръстен член на Организация на обединените нации - стъпка, която на процедура ще признае основаването на Държавата Палестина - откакто Съединени американски щати постановиха несъгласие в Съвета за сигурност предишния месец.

Общото заседание на Организация на обединените нации одобри резолюцията със 143 гласа " за " и 9 гласа " срещу ", сред които Съединени американски щати и Израел, а 25 страни членки се въздържаха . Тя не дава на палестинците пълноправно участие в Организация на обединените нации, а просто им признава правото да се причислят към организацията.

Резолюцията на Общото заседание " дефинира, че Държавата Палестина... следва да бъде призната за член " и " предлага на Съвета за сигурност да преразгледа въпроса позитивно ".

Палестинският блян към пълноправно участие в Организация на обединените нации идва седем месеца след началото на войната сред Израел и палестинското ислямистко придвижване " Хамас " в линията Газа и става в миг, когато Израел уголемява своите селища за заселници в окупирания Западен бряг, които Организация на обединените нации счита за противозаконни.

" Искаме мир, желаеме независимост " , сподели преди гласуването в Общото заседание на Организация на обединените нации палестинският дипломат Рияд Мансур.

" Гласуването с " да " е гласоподаване за съществуването на Палестина, то не е против която и да е страна.... Това е инвестиция в мира ", добави той.

" Гласуването с " да " е вярното решение ", заключи Мансур, предизвиквайки овации.

Израелският министър на външните работи Израел Кац назова решението на Общото заседание да увеличи статута на палестинците в Организация на обединените нации " премия за " Хамас ", заяви Ройтерс, като се базира на изказване на ведомството.

Испания, Ирландия и други страни членки на Европейския съюз възнамеряват на 21 май да признаят Палестина за самостоятелна страна, заяви висшият представител на Европейски Съюз за външната политика и политиката на сигурност Жозеп Борел, представен от Ройтерс.

Попитан от испанската радиостанция РНЕ дали 21 май ще бъде датата, когато Испания, Ирландия и други страни членки от Европейски Съюз ще признаят Палестина за страна, Борел удостовери, споменавайки и Словения. Той добави, че те ще бъдат последвани от Белгия и други страни членки.

Девет от общо 27 страни членки на Европейски Съюз признават Държавата Палестина . Осем от тях го направиха преди присъединението си към блока - още откакто палестинският водач Ясер Арафат разгласи на 15 ноември 1988 година Палестина за самостоятелна страна. Това са Малта, Кипър, Чехия и Словакия (до 1993 година Чехословакия), Унгария, Румъния, България и Полша. Те бяха последвани през 2014 година от Швеция, която стана първата страна, признала Палестина след влизането си в Европейски Съюз.

Международните апели за преустановяване на огъня и за дефинитивно решение на израелско-палестинския спор се ускориха редом с увеличението на броя на убитите при израелската военна интервенция в линията Газа, целяща разгромяването на " Хамас " след смъртоносното нахлуване на групировката в Южен Израел на 7 октомври.

Израел съобщи, че проектите за признание на палестинска страна са " премия за тероризма ", което ще понижи възможностите за дипломатическо решение на спора в Газа

От 1988 година насам 139 от 193 страни членки на Организация на обединените нации са признали палестинската държавност.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР