Агенция Пътна инфраструктура“ обяви обществена поръчка за изработването на идеен

...
Агенция Пътна инфраструктура“ обяви обществена поръчка за изработването на идеен
Коментари Харесай

АПИ: Строим тунел под прохода Петрохан

Агенция „ Пътна инфраструктура “ разгласи социална поръчка за изработването на абстрактен план за скоростен път Монтана – София с тунел под прохода Петрохан, оповестиха от АПИ. До 15 февруари 2024 година ще се одобряват предложения. Приблизителната дължина на сектора е 82 км, а плановата скорост – 120 км/ч. Индикативната стойност на публичната поръчка за планиране е 6,66 млн. лева без Данък добавена стойност.

Избраният реализатор ще би трябвало да изготви разширения абстрактен план на трасе, което да свърже обхода на гр. Монтана и Софийския околовръстен път, разясняват от АПИ.

Новото трасе ще би трябвало да бъде съобразено с плана за създаване на скоростен път Монтана – Враца и автомагистрала „ Европа “. Необходимо е при създаването на идейния план да се заобикаля прекосяването през предпазени зони и територии и да се съблюдават всички условия в Закона за запазване на околната среда и Наредбата за изискванията и реда за осъществяване на Оценка на въздействието върху околната среда. Срокът за осъществяване на поръчката е 365 календарни дни.

Преди към 5 г.  пътната организация подписа контракт за изработването на прединвестиционното изследване на най-малко три разновидността за ново пътно трасе сред София и Монтана с тунел под Петрохан. Без да бъде реализиран резултат, срокът изтече през 2021 година

Реклама

През годините планът е обсъждан, само че окончателното планово решение не е утвърдено, напомнят през днешния ден от АПИ. Скоростният път Монтана – София с тунел под прохода „ Петрохан “ е основен за националната и европейската транспортна мрежа, се споделя още в известието за оповестения търг.

Направлението на пътя София – Петрохан – Берковица – Монтана – Лом е най-краткото трасе, само че сега времето за пътешестване доста се усилва поради прекосяването през старопланинския проход „ Петрохан “, показват още от организацията.

АПИ разгласи и още една социална поръчка – за изработването на уголемен абстрактен план, с цялостни инженерно-геоложки изследвания и обстоен организационен проект – парцеларен проект за модернизацията на пътя Монтана – Враца, който е с приблизителна дължина 29 км. Предвижда се и удвояване на сегашния обход на Враца. Срокът за подаване на офертите е до 22 януари 2024 година

Обществена поръчка е в две обособени позиции. Индикативната й стойност е малко над 2.5 млн. лева Целта на плана е създаване на второ пътно платно на обхода посредством оптимално потребление на съществуващия път. Срокът за осъществяване на заданието за планиране е 150 календарни дни.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР